Hírek

170 éves a magyar mezőgazdasági gépgyártás, ünnepi megemlékezés a CLAAS Hungária vállalatnál

Lábassy János kovácsmester 1848-ban alapította mezőgazdaságigépgyárát, ahol már nem csupán egyedi gyártás, hanem géptípusok előállítása történt. Az első jelentős termék a Lábassy féle, (alföldi) eke. A gép számos újítást tartalmazott, lehetővé téve a szántási mélység pontos beállítását, sőtaz ekefej állítást is. Megoldásai, világviszonylatban is, egyedülállóak voltak.Az évforduló alkalmából ünnepi megemlékezésre került sor a CLAAS Hungária rendezésében, 2018. november 28-án. A meghitt rendezvényen a sajtó is nagy számban képviseltette magát, ide kattintva videó összefoglalás tekinthető meg.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Gépgyár (Lábassy-féle gyár) egykori igazgatója, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagja, Dr. Deák Lajos tartott előadást a legendás gyártott termékekről, a Helmut Claas-al kialakult közvetlen, szakmai kapcsolatról.

Dr. Deák Lajoselőadás közben

A szakmai színvonal olyan magas volt, hogy itt határozta el a CLAAS cég a magyarországi gyárának kialakítását, említette a vállalat igazgatója Andreas Szakácsi.

A rendezvényrésztvevőinek egy része, a CLAAS Hungária vezetőivel

Lábassy erőfeszítésének nyoma most is látható: Magyarország legnagyobb mezőgazdasági gépgyára a régi helyén működik.

A gyárlátogatás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük