Hírek

ELNÖKI EGYEZTETÉS

Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Csanádi Tamás Szövetségünk elnöke 2020 augusztus 13-án megbeszélést tartott a két szervezet közös tevékenységének fejlesztéséről. A megbeszélésen jelen volt Holán Balázs a NAK elnöki kabinetfőnöke és Fenyvesi László a MEGOSZ főtitkára.

A tárgyaló felek egyetértenek abban, hogy a 2018-ban megkötött együttműködés sikeres volt. Néhány főbb eredmény: a MEGOSZ, a NAK Beszállítói Osztály keretében, rendszeresen vett részt rendezvényeken, stratégiai egyeztetéseken, a jogszabályok előkészítésében. A MEGOSZ több, a NAK szaktanácsadóknak szóló, akkreditált rendezvényt szervezett a NAK Szaktanácsadói Osztállyal együttműködve. A vészhelyzet idején a NAK segített a MEGOSZ által elkészített szántóföldi videó-bemutatók termelőkhöz való eljuttatásában, amelyért a MEGOSZ külön köszönetét fejezte ki. Számos egyéb, kétoldalú program valósult meg (pl. hitelkonstrukciók fejlesztése, közös megjelenés kiállításokon). A Felek egyetértettek abban, hogy az együttműködést folytatni kell, az alábbiak szerint megállapodtak a fejlesztés területeiről:

A NAK Szántóföldi Napokon való gépgyártói részvétel és közös programok területén.

A NAK támogatja a MEGOSZ önálló megjelenését a mezőgazdasági gépesítéssel kapcsolatos rendezvényeken, például sajtó, PR események. A NAK elismeri a magyar mezőgazdasági gépgyártást, amelynek termelési értéke hasonló (esetenként nagyobb), mint a teljes magyar mezőgép forgalom. A mezőgépgyártás nemzetgazdasági hozzájárulása viszont sokkal jelentősebb. A NAK támogatja a hazai termelést az ágazat teljes vertikumában

A két szervezet törekszik a közös szakmai együttműködés fejlesztésére, az eredményekre épülően. Ezt a területet kiemelten kezelik a 2021 évi AGROmashEXPO alkalmával, amikor a magyar mezőgazdasági gépgyártás egy külön pavilonban (H pavilon) állíthat ki és – a tervek szerint – a kiállítás megnyitására is itt kerül sor.

A jövőben az online, digitális bemutatók, szakmai rendezvények jelentősége dinamikusan növekedik. A MEGOSZ – a mezőgépgyárak közreműködésével – online rendezvényeket tervez, amelyeken a termékekről, az új eredményekről és a tervekről van szó. A NAK megvizsgálja annak lehetőségét, hogy milyen módon lehet ezeknek a rendezvényeknek a digitális csatlakozását (linkjét) a gazdákhoz eljuttatni, hogy – érdeklődés esetén – csatlakozhassanak. A kialakult járványhelyzet alatt a MEGOSZ mindenképpen számít a NAK ilyen irányú támogatására, segítségére.

A NAK támogatja a Magyar Kormány iparfejlesztési törekvéseit, amelyben a mezőgazdasági gépgyártás is kiemelt szerepet játszik (Irinyi Terv), ennek keretében közös innovációs munkát indítunk el, az Agrárminisztériummal történt AM-MEGOSZ Stratégiai Együttműködési Megállapodással összehangolva. A MEGOSZ csatlakozik a NAK TechLab kezdeményezéshez.

Csanádi Tamás- a CLAAS Hungária Kft. kutatás-fejlesztési igazgatójaként – ismertette a gyár által felsőfokú intézményekben tanulók számára meghirdetett versenyeket. A digitális technika alkalmazása területén egy másik MEGOSZ tagvállalat, az AgroVír Kft., irányításával évente rendeznek egyetemi hallgatóknak versenyt, amelyen a NAK is támogatóként vesz részt. A NAK szakmai és promóciós vonatkozásban támogatja a MEGOSZ tagvállalatok szakmai versenyeit.

A NAK tudomásul veszi, hogy a MEGOSZ tagvállalatok részt vesznek a szakmunkásképzésben, többen az egyetemi duális képzésben is. A két szervezet együttműködik a szakember képzés területén.