Kommunális gépek

Kommunális gépek a hazai mezőgépgyárak termékpalettáján

A települések nagy része olyan közterület, ahol a környezet ápolása, tisztán tartása hatékonyan megfelelő gépekkel végezhető el. Ezek a „kommunális gépek” sok esetben azonosak a mezőgépekkel, mivel a parkokban is szükséges a szántóföldi műveletekhez hasonló talajművelést, növényápolást, növényvédelmet végezni. Viszont a díszítő növényzet (gyepterület, virágok, cserjék, fák) nevelése és ápolása eltérő igényeket is támaszt, például nagyobb szerepet játszik a zöld nyesedék gyűjtése, szállítása és főleg feldolgozása. Szintén speciális igényeket jelent az utak karbantartása, például a téli hóeltakarítás.

Az AGRIMOTOR Kft. (www.agrimotor.hu) számos, település-üzemeltetésben használatos kisgépet, eszközt fejleszt és gyárt, az átemelő szivattyúktól a betonkeverőkig, a rotációs kapáktól az áramfejlesztő aggregátorokig. A gyártott termékek egy része a mezőgazdaságban, főleg kertekben is jól használhatók. Saját tervezésű és kivitelezésű készülékek felhasználásával, műanyag fröccsöntő üzemükben, valamint alumínium-öntödéjükben állítják elő a praktikus, egyedi kisgépeik fődarabjait. A motortekercselő üzemükből 800 – 1800 W teljesítménytartományban gyártott indukciós motorok kerülnek a villamos hajtású gépeikbe. A korszerű, robotizált gépgyártósorok biztosítják a stabil minőséget minden egység esetén.

Az AGRIMOTOR elektromos, függőleges tengelyű rotációs fűnyíró berendezéseinek vágószerkezetét a hosszú élettartamú indukciós villanymotor közvetlenül hajtja. Ebből adódóan minimális a meghibásodás, mivel nincs szénkefe, szíj vagy fogaskerék áttétel. Az AGRIMOTOR fűnyíró-család (1. ábra) tagjai 33, 35, 38, 40, 42cm munkaszélességgel és 1000- 1600W teljesítménytartományban készülnek, amelyekből évente mintegy 160.000 darab legyártására kerül sor. A vágási magasság kényelmesen állítható, akár központi megoldással, egy mozdulattal, 3 cm-től max. 9 cm-ig. A gyár nagy gondot fordít a minőségbiztosításra: teszt-laborunkban folyamatosan végeznek mintavételes méréseket: 5000 ciklusos fék-, kapcsoló-, motormelegedés teszteket, valamint, terhelés alatt, kés – késtartó törés- és szilárdsági vizsgálatokat. Az AGRIMOTOR Kft. benzinmotoros meghajtással is gyártja a fűnyírókat.

1. ábra Az AGRIMOTOR KK4015 típusú elektromos fűnyírója központi vágási magasság állítóval és apríték gyűjtővel

Az AGRIMOTOR Kft. által gyártott telepíthető permetező gépek (2. ábra) a meglévő vegyszertartályhoz közvetlenül csatlakoztathatók a gép tartozékaival (pl. szívócső, nagynyomású tömlő, szórópisztoly). Megfelelő hosszúságú nyomótömlővel nagyobb területen lehet növényvédelmet elvégezni, a központban elhelyezett tartályról. A megoldás jól használható magasabb, nagy lombozatú fák (pl. dió-, gesztenye) esetén is.

2. ábra Az AGRIMOTOR Kft. elektromos és villamos telepíthető permetező gépe

A „talicska vázra” helyezett tartályra szerelt permetezőgép elektromos (TPE-355) 1,5-3 MPa és benzinmotoros (TPB-256), 1,5-2,5 MPa nyomástartományokban üzemelő kivitelekben kaphatók.

2. ábra Az AGRIMOTOR TPE-256 elektromos üzemű, „talicskás” permetezőgép.

Az erőgéppel (alapvetően a gyár Rotalux 52A futókerékkel szerelt kapálógépével) mozgatott permetezőgépek értelemszerűen csak benzinmotoros kivitelben készülnek (3. ábra). A TSB-260 tartály-szivattyú egység esetében az elhelyezés az önálló platós felépítményre került, a másik esetben pedig közvetlenül az önjáró alvázra (UPB-260 utánfutós permetező). Ezekkel a gépekkel – megfelelő tartály választással- nagy mozgással járó műveletek (pl, fasorok, útszegélyek növényvédelme) is kényelmesen elvégezhetők.

3. ábra Az AGRIMOTOR platón (TSB-260) és alvázon (UPB-260) elhegyezett permetezőgépei

Az AGRIMOTOR új konstrukciói mellett a kommunális szektorban is általánosan használják a „hagyományos” forgódobos betonkeverőiket, Rotalux típusú rotációs kapáikat, amelyek hajtószerkezete, gumikerekekkel szerelve, a bemutatott önjáró eszközök mozgatására is szolgál. Az általuk összeállított, Honda benzinmotorral hajtott generátorral (BEA1-2400H), 2 kW folyamatos terheléssel, a villamos üzemű gépek autonóm üzemeltetését is meg lehet oldani.

Az AJG Agrogép Kft. (www.ajg.hu) évtizedek óta gyárt a kommunális szektorban is jól használható pót- és tartálykocsikat, különösen a megbízható „szippantós” kocsik népszerűek.

A Bagodi Mezőgép Kft.(www.bagodimezogep.hu) település üzemeltetésben jól használható BTL típusú tolólapjai különböző méretben készülnek, 10 kW-tól 80 kW teljesítményű traktorokhoz illeszthetően. A tolólap merev rögzítéssel a menetirányba állítva vagy attól 25o-os szögben elfordítva használható (igény esetén gyártanak olyan kivitelt is, amikor a szögbeállítást folyamatosan, hidraulikus munkahengerek segítségével lehet elvégezni). Amennyiben a traktor nem rendelkezik front hárompont felfüggesztéssel, a tolólap mélységállítása párhuzamos (trapéz) megvezetéssel hidraulikus úton lehetséges (4. ábra bal kép), amennyiben rendelkezik, a csatlakozás merev szerkezettel történik (mozgató hidraulikával 4. ábra jobb kép). A szerkezet alapvetően hóeltakarításra, ömlesztett anyagok összetolására, talajegyengetésre alkalmas.

4. ábra A BTL típusú tolólapok rögzítése az erőgép front függesztési lehetőségéhez illeszkedően

Kiválóan használhatók sík felszínű parkok, sportpályák, gyepes területek, fás ültetvények térközeinek kaszálására a Bagodi Mezőgép BRK-1-es vagy BRK-1,25-ös lengőkéses fűkaszái, amelyek minimum 10 kW vagy ennél nagyobb teljesítményű traktorokkal üzemeltethetők, a fűkasza típusától függően. A BRK-2 es típus 2 db, a BRK-3-as esetén 3 db merev késsel rendelkező, függőleges tengelyű rotor végzi a fűfélék darabolását és szétterítését 1m, illetve 1,5 m munkaszélességben (5. ábra). A kaszálási magasság állítása a támasztókerekek megfelelő rögzítésével lehetséges.

5. ábra A Bagodi Mezőgép BRK-3-as rotációs fűkaszája

A Fliegl Csoport kínálatában található eszközök nagyon jól alkalmazhatók a kommunális szektorban is. A Fliegl Agro-Center adapterei között különböző kivitelben, az adott önkormányzat igényeihez igazodó mulcsozók, ágvágók, ágdarálók, hótolók, seprőgépek, munkaállványok és betonkeverők érhetőek el.

A Fliegl Abda Kft. (www.fliegl.hu ) gyártmányai közül a kommunális szektor elsősorban a csekély önsúllyal rendelkező, minden traktormérethez passzoló, egytengelyes, háromoldalra billentő (EDK) pótkocsikat használja, melyek akár alumínium oldalfallal és magasított lombfelépítménnyel is rendelhetők (https://www.youtube.com/watch?v=pYezIgOBgN8&t=18s). A kommunális igényeket kielégítő legtöbb fejlesztés, újdonság azonban tartálykocsik területén született. Ezek a lakóterületek növénykultúráinak öntözéséhez, a növényvédelem kiszolgálásához, az utak portalanításához vagy éppen hűtéséhez, illetve a különböző szennyvíz- és fekáliaszippantási feladatokhoz nyújtanak kedvező megoldásokat. A magyar piacon a kedvező árú, vákuumos, horganyzott pótkocsikra legnagyobb a kereslet, melyek zömét elsősorban vízszállításhoz használják. A legnépszerűbb Fliegl modellek a VFW típusú (6. ábra) egytengelyes és tandem tartálykocsik (6,2 m3, 8,6 m3, 10,6 m3 és 12 m3 méretekben), melyek alsókapcsolású vonórúddal és többféle vonófejjel (K-80, Piton-Fix, DIN 40) elérhetőek. Strapabíró BPW tengellyel rendelkeznek, 25 km/h sebességhatárig készülnek széles abroncsokkal és tetőtöltő-előkészítéssel (https://www.youtube.com/watch?v=IypDSH42FYY&t=35s)

6. ábra A Fliegl VFW típusú egytengelyes és tandem futóművel ellátott, tömlődobbal rendelkező tartálykocsija

A kommunális szektorban a közúti használatra készült pótkocsik iránt is nagy a kereslet, melyek ideálisak víz, szennyvíz és egyéb folyadékok közúton történő szállítására. Bármilyen kivitelről is legyen szó, a Flieglnél mindenki megtalálja a számára megfelelő felszereltséggel rendelkező eszközt. A tartálykocsik 3.000 és 18.000 liter térfogat között elérhetők, így minden kapacitásigényt kielégítenek. Rendelhetők vákuumszivattyúval, nagyobb nyomásigény esetén hidromotor- vagy kardánhajtású centrifugál szivattyúval, kiegészítésül öntözőfejjel szerelve (7. ábra). A sokoldalúan alkalmazható kommunális célú pótkocsik robosztus felépítménnyel készülnek, karbantartásigényük csekély. A tartálykocsik a közterületen, közutakon való biztonságos munkavégzéshez szükséges, a szabályoknak, előírásoknak megfelelő jelző-, terelő- és megvilágítóeszközökkel is rendelkeznek.

7. ábra Nagy kapacitású Fliegl tartálykocsi tridem futóművel. Közút melletti fás ültetvény öntözése

A kényelmes munkavégzéshez hidraulikus turbótöltővel és 6” névleges átmérőjű gyorscsatolóval is rendelhetők. Az országúti forgalomban részt vevő típusok akár 80 km/h sebességhatárt megengedő kivitelűek lehetnek. Igény esetén benzin- vagy dízelmotoros szivattyúval is rendelhetők, főleg a félpótkocsis kivitelek esetén. A különböző megoldású öntözőfejek mellett kívánt hosszúságú, nagynyomású, tömlődobra csévélhető tömlővel is elérhetőek, melyek kiváló lehetőséget nyújtanak például csatornák tisztítására.

A kommunális szektorban népszerű a Fliegl BTS 500 és BTS 1000 betonkeverő-állomás. A modern építőipari megoldások megkövetelik a legjobb minőségű alapanyagok használatát, a pontosan beállított és stabil betonminőséget. Sokszor előfordul, hogy ez az igény magas költséggel elégíthető ki, kevert beton, mixerkocsi és betonpumpa rendelésével, vagy nincs lehetőség az adott helyre bemanőverezni a nagy teherautókkal. Ezt a problémát, piaci rést képes áthidalni a Fliegl BTS betonkeverő-állomása (8. ábra), amely egyszerre akár 0,25 m3 beton kiadására is képes.

8. ábra A Fliegl BTS betonkeverő-állomása, valamint az „önkiszolgáló” beton- forgalmazás

(https://www.youtube.com/watch?v=5bh44wCSS1Q)

Tüzépen vagy a tervezett építkezésen, telepüzemeltetési vállalatnál vagy betonkeverő-üzemben telepítve, ügyfélkártyás rendszerben vagy helyben fizetve üzemeltethető, ahol a rendszer QR-kód alapján keveri ki a kért mennyiséget a meghatározott összetételben. Kötéslassító szer adagolásával a távolabbi szállítás sem jelent problémát.

A kisebbik, BTS 500 állomás 0,5 m3-es, míg a nagyobb, BTS 1000 típus 1 m3-es keverőegységgel rendelkezik. Ennek megfelelően az eszközök 15 kW-os, illetve 45 kW-os villanymotorral szereltek. A kész beton 13 előre programozható receptúra alapján, 7 méteres szállítószalagon kerül kiadagolásra (opcióként 10 méteres is választható). A szalagok magassága 2,3 m és 3,2 m vagy 3 m és 4 m között állítható, így a magasabb szállítójárművek kiszolgálása sem akadály. Akár két darab 3,5 m3-es vagy egy darab 5,5 m3-es homok-/kavicstároló is csatlakoztatható az állomáshoz. A cementsiló térfogata alapesetben 27,6 m3, de opcionálisan választható a 32,6 m3-es XL siló is. Típustól függően óránként 15 m3 vagy 25 m3 beton előállítása lehetséges, hatékony és gyors ügyfélkiszolgálást megvalósítva. Az állomás könnyen áttelepíthető, az elhelyezéshez mintegy 80 m2 terület szükséges, a megfelelő megközelíthetőséggel, víz és elektromos áramellátással. A Fliegl hótolót (https://www.youtube.com/watch?v=PjaVAitmH1M), a seprőgépet (https://fb.watch/g3qacqFHYz/) és a mulcsozót (https://www.youtube.com/watch?v=ERx2GbTszF0) a megadott linkekkel videókkal mutatjuk be. A gyár hidraulikus munkaállványt (https://www.youtube.com/watch?v=ERx2GbTszF0), valamint ágvágó gépet is kínál:

(https://www.youtube.com/watch?v=lRKaQ-MTDhQ, https://www.youtube.com/watch?v=-vwDWOd7OAs).

Az IG+JM kft (www.igj.hu) a versenyképes gépesítési technológiák kialakítása érdekében géprendszer tervezéssel választja ki a régió piaci igényeinek megfelelő, legjobb ár/érték aránnyal rendelkező gépeket. Amennyiben ezek beszerzése a mezőgép-világpiacról kedvezőbb, mint a saját gyártás, külföldi gépgyárak termékeit kínálja. Ellentett esetben végeznek önálló gépfejlesztést, ezáltal optimalizálva a termelési folyamat gépsorát.

Ezzel a „filozófiával” választották ki a kiváló minőségű, dél-koreai Branson traktorgyár erőgépeit, amelyek magyarországi forgalmazói. A kommunális szektorban, különösen a 19 és 74 LE közötti tartományban sokoldalúan használható, nagyon fordulóképes Branson traktorokhoz illeszkedő gépsorokat alakítottak ki (9. ábra). Ezek kiválóan szolgálják a kommunális eszközök használóit, például felszerelhetők homlokrakodóval, amelyhez különféle kanalak rendelhetők, a felvetődő igényeknek megfelelően. Rendelkeznek fronthidraulikával, frontkardánnal, 2-3 fokozatú mechanikus teljesítményleadó tengellyel (TLT-vel), valamint 8 10 vezérelhető hidraulika csatlakozóval, széles lehetőséget nyújtva külső gépek, gépegységek meghajtására.

9. ábra Az IG+JM Branson traktorra épülő kommunális gépkínálata

A 9. ábrán látható az ismertetett elv: számos alkalmazási területre célszerűen tervezett saját gyártású eszköz használható optimálisan. Ilyenek például az utak tisztítására használható seprűgépek, vagy hótoló lapok (10 ábra) 

10. ábra IG+JM seprűgép és hótoló

Széles méretválaszték biztosítja a felhasználói igények kielégítését (1. és 2. táblázat)

  1. táblázat Az IG+JM seprűgép főbb méret-választéka
  • táblázat Az IG+JM hótoló-lap főbb méret-választéka

Az IG+JM kft, mint pótkocsigyártó, kiemelt figyelmet fordít a csere felépítményes kialakításra (10. ábra), amely gyártási és felhasználói oldalon is előnyöket hordoz (3. táblázat).

10. ábra IG+JM cserealvázra szerelhető felépítmény-rendszere

  •  táblázat IGJ által gyártott cserefelépítményes típusok főbb jellemzői

A kommunális célra vásárolt pótkocsi alváza felszerelhető pl. billenő felépítmény, amely kiegészíthető magasítóval, lombráccsal, hulladék tároló edényt ürítő szerkezettel, öntözőtartályok hordozására szolgáló platformmal, szivattyú rendszerrel, láncos konténer mozgatására alkalmas kétkaros felépítménnyel, és még sok egyéb hasznos eszközzel (11. ábra).

11. ábra IGJ gyártmányú szemétgyűjtő lakossági konténer (KUKA) ürítésére szolgáló eszköz és hulladék tömörítő hidraulikus berendezés pótkocsira (bal oldali kép) és gyűjtő konténerre szerelten (jobb oldali kép)

A kommunális üzemelés alapeszközei a változó nagyságú tároló edények a konténerek, melyek mozgatása, kezelése bonyolult, speciális eszközöket igénylő folyamat. A probléma megoldására az IG+JM kft kifejlesztette a pótkocsi cserefelépítményként alkalmazható konténer szállító, kezelő eszközt több féle méretben 3,0; 5,0; 6,5; 8,0 és 10 tonna közötti teherbírással, mellyel megoldható a 2 és 7 m3 közötti konténerek helyi, gazdaságos mozgatása, ürítése nagy befogadóképességű tároló tartályba (12. ábra).

12. ábra Az IGJ konténer szállító, gyűjtő, kezelő rendszere

A kommunális és építőipari célú konténerkezelésre kialakított, különböző nagyságú és teherbírású konténerszállító cserefelépítmény, a pótkocsi típushoz, cserealvázhoz illeszkedően választható. A kétkaros emelő berendezésekkel a különböző emelhető, billenthető hulladék gyűjtő konténer fel- és lerakását, billentését, szállítását lehet elvégezni. Az alacsony súlypont, a széles nyomtáv, a robusztus keret- és biztosító szerkezet stabil, megbízható üzemeltetést nyújt (13. ábra).

13. ábra IGJ gyűjtő konténert emelő és szállító pótkocsi család (kéttengelyes változat)

https://studio.youtube.com/video/7H6qjZcThzs/edit

A település üzemeltetés során folyamatosan nagy mennyiségű zöld hulladék keletkezik, amelyet növel a lakossági szelektív gyűjtés. A feldolgozás legcélszerűbb módja a komposztálás. Az IG+JM Kft kialakította a különböző mennyiségű zöld anyag

komposztálására optimalizált gépsort, amely a megfelelő aprítástól (ZAGO, Energreen, IG+JM, SEBA gyártmányok) az aerob forgatásig (14. ábra) használhatók

14. ábra Az IG+JM Kft. által forgalmazott és gyártott komposzt keverő-aprító és forgató gép

Illetve a rostálástól akár a csomagolásig (15. ábra) kínálnak megfelelő technológiát. Fontos eleme még az újra-hasznosítási gépkínálatuknak a betonzúzók.

15. ábra az IG+JM Kft. komposztáló gépsorának válogató és csomagoló egységei

Magyarországon a külterületeken, a falvainkban, de még külvárosokban is nem ritka a földút, amelynek folyamatos karbantartása szükséges. Az igények miatt utak karbantartásához, új földutak kialakításához, tereprendezéshez is fejlesztett technológiát az IG+JM Kft. Természetesen a célfeladatoknak megfelelő szerszámok, munkagépek is a BRANSON traktorokhoz illesztettek (14. ábra).

14. ábra Az IGJ útkezelő, – építő gépsora

A traktorvontatás előnyeit kihasználó földgyalut (grédert), az igényeknek megfelelően, több méretben és kialakítási lehetőséggel gyártják (15. ábra) https://www.youtube.com/watch?v=HFNEbJa86z8

15. ábra IGJ földgyalu kiviteli megoldásai

A Sokoró Kft (www.skoro.hu) által gyártott, 2,5 m szélességű STU tolólapok hóeltakarítási, tereprendezési feladatokra kifejlesztett munkagépek. Alkalmasak gazdasági utak, közutak, közterületek hótól történő megtisztítására, földmunkák végzésére, talajegyengetésre, rézsűk készítésére (16. ábra)

16. ábra A Sokoró Kft STU hidraulikus állítású tolólapja

Az STU univerzális tolólapok kialakításánál fogva bal-jobb irányban (30o-os szögben), hidraulikusan mozgathatók. A munkahelyzetek beállítása a fülkéből vezérelve, hidraulikus munkahengerekkel történik.

A településeken használt gépek üzemeltetését sokszor nem egy gépkezelő végzi, esetenként nem megfelelő szakképesítéssel. Az üzemeltetési és karbantartási hiányosságok, a mostoha körülmények miatt fokozottan következnek be a meghibásodások, a működési kiesések. A tapasztalatok szerint ez különösen a csapágy tönkremenetelével áll kapcsolatban. Az AGROSENTINELS Kft (www.agrosentinels.com) olyan „csapágyőrt” fejlesztett, amely rendkívül érzékenyen méri a melegedést, az adatokat feldolgozza és továbbítja (17. ábra). Az érzékelőket erős neodimium mágnesek rögzítik, tehát pillanatok alatt telepíthetők a kritikus helyekre. Az Agrosentinels rendszer akár 32 csapágyat is képes valós időben felügyelni egy gépen a nap 24 órájában, az év minden napján. Az adatokat valós időben követhetjük, így egy esetleges probléma esetén azonnal be tudunk avatkozni, sőt automatizált beavatkozás is lehetséges. A rendszer – a helyzet érzékelésével – jelzi a nem kívánt mozgásokat, az esetleges eltulajdonítást, megakadályozza az eszköznél jelentkező tűzeseteket.

17. ábra Agrosentinels IoT csapágyszenzor elhelyezése a gépen, a csapágy állapot-jellemzői a telefon kijelzőjén (Android és iOS rendszerben).

A rendszer akkor is küld jelzést, értesítést a telefonra, az applikáció segítségének köszönhetően, ha nincs megnyitva az alkalmazás. Ezen felül a traktorban elhelyezett központi modul is sípoló jelzést ad, ha gond van. A Webes felületen, lehetőségünk van a gép kiválasztásával beállítani a rendszerhez tartozó különböző adatokat: a gép nevét, szenzorok neveit, szenzorokhoz tartozó riasztási értékeket. Itt lehetséges grafikonok segítségével kiértékelni az adatokat.

A Mezőgépgyártók Országos Szövetségébe (www.megosz.eu ) tömörült gyárakra jellemző a gyártási rugalmasság, sokszor az egyedi vevői igények kielégítése. Ez a tulajdonság különösen igaz a kommunális célra gyártott gépek esetében, mivel a települések, lakóközösségek számos, sokszor speciális igényeket fogalmaznak meg.