Hírek

Magyarország nagyhatalom a betakarító adapterek gyártásában

Mezőgazdasági termelés fejlesztése magyar gépekkel

VII.

Magyarország nagyhatalom a betakarító adapterek gyártásában

A MEZŐGÉPGYÁRTÓK ORSZÁGOS SZÖVETTSÉGÉNEK KIADVÁNYA

AZ AGRÁRMINISZTÉRIUM ÉS A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA

TÁMOGATÁSÁVAL

2021

WWW.MEGOSZ.EU

Tisztelt Partnerünk!

Örömmel nyújtom át Önnek a Mezőgépgyárók Országos Szövetségének (MEGOSZ) kiadvány sorozatát. A leírásokban röviden összefoglaljuk egy-egy termelési, vagy munkafolyamat színvonalas elvégzéséhez szükséges, magyar vállalatok által gyártott gépeket, kivitelezett beruházásokat, telepeket, kialakított komplett technológiákat. Természetesen a terjedelem miatt nem lehetséges a teljes termék és szolgáltatás kínálatot bemutatni, ezért mindenütt megadjuk a gyár, kivitelező elérhetőségét. A mezőgazdasági gépek esetében fontos a működés bemutatása, ezért az anyagokba videó beágyazásokat is betettünk, egy klikkeléssel kinn is vagyunk a szántóföldön, a telepen, a gyártó üzemben, vagy akár „személyesen” találkozhatunk a konstruktőrrel, a fejlesztővel! A linkeket úgy helyeztük el, hogy másolatok, nyomtatványok esetén is elérhető legyen a tartalom.

A mezőgazdasági gépeknek nem csupán műszaki jellemzőik vannak, hanem a termelő által foganatosítható használati értékük! Ez a jellemző szinte termelési területenként (akár táblánként) eltérő lehet. Ezért fontos az olyan gépek kialakítása, amelyek a hazai termelési és környezeti adottságokhoz optimalizáltak. Ebben a munkában kérem az Ön segítségét is! Közvetlen párbeszédre törekszünk a Felhasználó és a Gyártó között. Hazánkban a legjobb gépeket szeretnénk előállítani, ezért minden javaslatot, véleményt, fejlesztési ötletet örömmel fogadunk. Fejlesszünk együtt, ezt a célt segíti az Európai Unió „a szántóföldtől az asztalig” szóló innovációs törekvése is.

A hazai mezőgazdasági gépek ár-érték aránya igen jó, a termékek 80%-a külföldön talál gazdára. A hazai mezőgépgyártás termelési értéke akkora, vagy nagyobb, mint a Magyarországon eladott új mezőgazdasági gépeké! Az országunkban működő multinacionális mezőgazdasági gépgyárakban a fejlesztést magyar mérnökök, szakemberek végzik. A gépgyárak nagyobb része a KKV körbe tartozik, amelyek között számos nagy múltú sikeres családi vállalkozás van, ahol már a gyerekek és az unokák vették át az irányítást. A hazai piacon akarjuk a részvételünket növelni, egy-egy itthon eladott gép jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság növeléséhez.

A Magyar Kormány – felismerve az ágazat fontosságát – az iparfejlesztési Irinyi Terv keretében kormányhatározattal segíti a hazai mezőgazdasági gépgyártás fejlesztését. Stratégiai Partnerségi Megállapodások keretében együttműködünk az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. A MEGOSZ tagjai között vannak a meghatározó oktatási és kutatási szervezetek. Ez az együttműködés gyümölcsöző a jó szakember utánpótlásban, valamint a sikeres fejlesztéseket megalapozó kutatásokban. A széles összefogás sikeressége azonban elképzelhetetlen az Ön támogatása nélkül.

Ezért tisztelettel kérem a segítségét, az együttműködését!

Törökszentmiklós 2021.március 5.

Csanádi Tamás

a MEGOSZ elnöke

A különféle, gyakran hosszú vegetációs időszak alatt és tetemes ráfordításokkal megtermelt szántóföldi szemesmagvas növényeink betakarítását ma már szinte kivétel nélkül önjáró arató-cséplőgépekkel végezzük. Ezek a kombinált (combine = kombájn) gépek magukban hordoznak 2 alapvető funkciót, így gépegységet, amelyeket korábban, 50-60 évvel ezelőtt, külön végeztünk el: az arató részt, vagyis a betakarító adaptert és az önjáró cséplőgépet. Az érett, bizonyos esetekben túlérett szemes termények betakarítása során a gazdálkodók részéről alapvető kívánság, hogy a termést a lehető legalacsonyabb veszteséggel vágjuk/törjük le a növényről illetve juttassuk a kombájnba. Ezt a folyamatot a gépkezelő számára részben vagy egészében automatizáljuk vagy könnyítsük meg olyan mértékben, hogy egy hosszú aratási munkanap során is jó minőségű munkát tudjon végezni. Ebben, a hazai fejlesztéseket és gyártmányokat felvonultató írásunkban, a kombájnokat még univerzálisabbá tévő gépekre, a kombájn adapterekre fókuszálunk.

A betakarító adapterek bemutatását az elmúlt 50-60 évben hagyományosnak és a kombájn alapfelszereltségének tekinthető gabona vágóasztalokkal kezdjük. Itt alternáló kaszával, vezérelt ujjakkal ellátott motollával és középrehordó konzolcsigával ellátott 3-9m közötti aratószerkezetre gondolunk. Érdekes, hogy a munkaszélességet a mai napig a kaszaszerkezet kettősujjainak, az állópengének, a 2×3 collos kialakítása határozza meg: 2 db kettős ujj egy angolszász mértékegységű „láb”=12 coll, azaz 304,8mm. Ennek egész számú többszöröse a munkaszélesség pl a 6 méteres vágóasztal igazából 6,1m 20 láb vagyis 40 kettős ujj. Ezekkel aratták, aratják még ma is sok helyütt az összes kalászos gabonát, fűmagvakat, gyakran a hüvelyes növényeket (szárazborsó, szárazbab, szójabab stb.) illetve átalakító készlettel, toldattal a repcét és néha a napraforgót is. Ezekre azonban még kitérünk.

1. Hagyományos vágóasztal

Ennek a hagyományos vágóasztalnak az egyik továbbfejlesztett változata a menetközben változtatható kasza-csiga távolságú vagy gyakran csak röviden „vario” adaptervágóasztal, amely az utóbbi 20 évben kezdte átvenni a szerepét a hagyományos vágóasztalnak. Elsősorban annak köszönhetően, hogy a rövidebb szárú pl. tavaszi árpában és főleg a nagytömegű repcében tudja alacsonyabb veszteséggel és egyenletesebb terményáram mellett is „etetni” az egyre növekvő kapacítású arató-cséplőgépeket!

Egyik továbbfejlesztése a hagyományos vágóasztalnak a rugalmas kaszasínnel ún. flexibilis kaszaszerkezettel ellátott csigás vágóasztal. Ez elsősorban a talajhoz közeli termést hozó hüvelyesek alacsony pergési és szórási veszteséggel történő betakarítását szolgálja azzal, hogy a rugóacélból kiképzett és karos mechanizmussal felfüggesztett kaszaszerkezet általában +/- 50-100mm talajegyenetlenséget tud lekövetni, akár többször is a vágószerkezet teljes szélességében, mintegy szinusos görbét alkotva a kaszagerendelyből!

Következő nagy csoportja a vágóasztaloknak a keresztszalagos termény-továbbítású változat, amelyben a konzolcsiga feladatát oldalanként 1-1 keresztben futó szállítószalag veszi át, míg középen egy menetirányban hátrafelé szállító kisebb szalag. Többi részegységében a hagyományos és a „vario” vágóasztaloknál megismert elemekből épül fel. Többnyire azonban a párhuzamosan vezérelt ujjakkal ellátott motolla helyett itt az ún. pályagörbén vezérelt és felül átforduló motolla megoládásokkal találkozunk. Ezen szalagos vágóasztalok először a nagyobb munkaszélességeknél illetve az alacsonyabb termésszintű régiókban (Észak-Amerika, Ausztrália) terjedtek el, ma már azonban több változatuk igazán univerzálisan megbírkózik a nagy termésátlagú gabonával és a repcével. Továbblépve, számos gyártó egyesítette a szalagos terménytovábbítást és a flexibilis kaszaszerkezetet.

A kukorica betakarításának kombájn-adaptere pedig az ún. kukorica-csőtörő. Itt a működési alapelv az, hogy a kukoricaszárakat egy állítható résen át lehúzzuk, miközben a nagyobb átmérőjű kukoricacsövek fennakadnak és letörnek. Ezeket kanalas láncokkal soronként továbbítjuk a középrehordó csigához, majd a kombájn cséplőszerkezetéhez.

Napraforgó betakarításához több különféle speciális adapter közül is választhatnak a felhasználók. Egyik legelterjedtebb megoldás esetében soronként levágjuk a tányérokat valamennyi szárral együtt és ezeket továbbítjuk a kombájnba. A másik igen elterjedt megoldásnál, kvázi-sorfüggetlen megoldásként, a szárakat egy gabonavágóasztalnál megismert kaszaszerkezethez vezetjük be, de még a vágás előtt a szár nagy részét lehúzzuk, így a napraforgó fejekkel együtt csak egy rövid szárcsonkot továbbítunk a csépléshez.

Létezik még a felszedő betakarító adapter, amelyet valamilyen előzetesen levágott és utóérlelt termény pl. vetőmag termesztési célú fű betakarítására használunk. Másfelől, bizonyos régiókban, ahol rövidebb a rendelkezésre álló tenyészidő (Kanada, Oroszország egyes részei), ezeket gabona és/vagy repce betakarítására is használják.

Ezeken a szélesebb körben elterjedt megoldásokon kívül még találkozhattak a szakemberek néhány speciális megoldással, mint pl. a kalászfésülős, vagy a teljes növényt feltépő hüvelyesnövény adapterekkel. Az értékesített gépek döntő többsége azonban a vágóasztalokból, majd másodsorban a kukorica csőtőrőkből, míg végül a napraforgó adapterekből kerül ki.

Ezt az állomány sortávolságához igazodó sorfüggő adapterek használatával lehet elérni, amelyek különféle kiviteleiből az Optigép Kft. (https://www.optigep.hu) rendelkezik talán a világon a legösszetettebb termékskálával. A cég 30 éves tapasztalat felhasználásával fejleszti és gyártja a napraforgó-betakarító adaptereket, amelyekkel kapcsolatosan több szabadalommal is rendelkezik. A gyártási palettáján az alábbi napraforgó adaptercsaládok találhatóak meg:

– fix vázú, szárzúzó nélküli NAS adapterek 2-16 soros kivitelben

– összecsukható vázú, szárzúzó nélküli NAS CS adapterek 4, 6 és 8 soros kivitelben

– fix vázú, szárzúzós NAS Z adapterek mechanikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben

– fix vázú, szárzúzós PSM adapterek hidraulikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben

– összecsukható vázú, szárzúzós PSM CS adapterek hidraulikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben.

A CLAAS Hungária Kft. (http://app.claas.com/2017/claas-hu) a legnagyobb hazai kombájn betakarító adaptergyártó. Ott fejlesztik ill. gyártják a CLAAS arató-cséplő gépeihez az összes betakarító adaptert. Legnagyobb számban a korábban említett VARIO, a menetközben tetszőlegesen változtatható kasza és behordócsiga távolságú (-100 +500mm) vágóasztalt 5-13,8m munkaszélesség között. (https://www.youtube.com/watch?v=0ItwCZY-j4Q) (https://www.youtube.com/watch?v=W6wzD6qiyvM) Ezek közül a 5,0-9,3m közötti változatok (500, 560, 620, 680, 770 és 930) egy-egy motollával és csigával rendelkeznek, míg a 10,8-13,8m közötti változatok (1080, 1230 és 1380) középen osztott, csapágyazott, kétrészes motollával és csigával rendelkeznek. Ezek a nagy munkaszélességű verziók ugyancsak osztott, kétoldali szikronizált kaszaahajtással rendelkeznek, amely nagyrészt kiküszöböli az alternáló kaszamozgásból egyébként adódó lengéseket. A vágósztalok kitolt kaszagerendával és a rendválasztók függőleges oldalkaszákkal való gyors lecserélését követően alkalmasak repce betakarítására. A variálható kasza-csiga távolság azonban szinte minden gabona aratása közben előnyökkel szolgál: sokszor a táblán belül találunk különféle növénymagasságot vagy dőltebb állományt.

1. CLAAS VARIO vágóasztal

A CERIO gépcsalád tagjainál (5,6-9,3m 560, 620, 680, 770 és 930) az összes működő elem megegyezik a VARIO-nál megismerttel, csupán a kaszasín-csiga távolság állítása átszereléssel (és nem elektro-hidraulikusan) történik. Itt 3 helyzetben 0 –> hagyományos pozícióban (ezzel hasonlít a leginkább a hagyományos vágóasztalra) -100mm –> pl. árpa és rizs, avagy +100mm –> rozs, triticale aratására alakítható át egy egyébiránt nem túl bonyolult átszereléssel.

A MAXFLEX csigás terménytovábbítású, flexibilis kaszával rendelkező vágóasztalok elsősorban a hüvelyesek betakarítására lettek kifejlesztve (5,6-9,3m 560, 620, 680, 770 és 930).

Az eddig említett három vágóasztal-család nagyfokú modularitással került felépítésre. Példának okáért ha egy magyar gazdálkodó rendelkezik egy VARIO 620 illetve egy MAXFLEX 620 vágóasztallal, akkor számos kopóalkatrész esetében ugyanazzal a pótalkatrész cikkszámmal találkozik. Ez értelemszerűen az aratási kampányra való felkészülésben, készletgazdálkodásban és természetesen pénzügyileg jelent könnyebbséget.

2. CLAAS MAXFLEX flexibilis vágóasztal

A másik fő vágóasztalcsaládja a CLAAS-nak a szalagos vágóasztal, a CONVIO (7,7-13,8m; 770, 930, 1080, 1230 és 1380), (https://www.youtube.com/watch?v=HrixjMM4Ip4) amely kapható merev és flexibilis kaszaszerkezettel ellátott változatban is. Ezek mindegyike ugyancsak alkalmas a repce alacsony veszteségű betakarítására, hiszen az erre igényes nyugat-európai vevőkkel együtt került kifejlesztésre. Ily módon a CONVIO FLEX változat az összes kalászos gabona, a repce és a hüvelyes növények betakarítására alkalmazható! Itt a terménytovábbítást középre a két menetirányra merőlegesen futó szalag végzi, és adja át a középen hosszirányba futó szalagnak, illetve a kombájn ferdefelhordója előtti etetőcsigának. A vázra a hátfal felső részén hidrosztatikus hajtású csigák szerelhetők, amelyek a repce és a szójabab, ritkábban a gabona betakarítása esetén segítenek a termény továbbításában. Ezek a vágóasztalok számos automatikával felszerelten segítik a gépkezelő munkáját illetve a nagy teljesítményszintek elérését: ezek közé tartozik a szalaghajtás menetsebesség-arányosra állítása vagy a motolla behúzóerő (nyomaték)-arányos magasságállítása. Nem emeljük ki itt már külön a CLAAS adaptereken 30 éve szériaszerűen elterjedt Auto-Contour hossz- és keresztirányú talajkövető automatikát.

3. CLAAS CONVIO szalagos vágóasztal

A kukorica csőtörőit a CLAAS CORIO-nak hívja, (https://www.youtube.com/watch?v=vUaBKZrng6Y) amely két törőegység kialakítással érhető el: A hagyományosnak mondható lehúzóhengerekkel és – a sokáig szabadalommal védett – kúpos hengeres verzióval. A minden további jellemzőben megegyező adapterek 4, 5, 6, 8 és 12 soros merevvázas valamint 6 és 8 soros összecsukható kivitelben kaphatóak. Magyarországra a 75cm sortávolságú gépek kerülnek, míg bizonyos piacokra elérhetőek 70, 80 és 90cm-es további altípusok is. A gépeken már messziről feltűnik az újszerű, Formula 1-es autók orrára hasonlító kialakítású sorterelők és fedelek (koporsók), amelyek könnyen cserélhető kukorica csőmentő fülekkel és kopóbetétekkel felszereltek. Ezek ugyancsak újszerű felnyitási, lecsukási mechanizmusa teszi lehetővé a kis vonulási előre nyúlást (összecsukható változat) és kis oldalra való kinyúlást (merevvázas változat adapterszállító kocsin). A gépek ún. talajrahelyezési szöge (17 fok) az egyik leglaposabb a piacon, ami a dőlt állományokban való aratást könnyíti meg és bizonyítottan csökkenti az előrefelé kirepülő csövek arányát. Az adapterek fordulatszámát a magyarországi CLAAS kombájnokon igen elterjedt ún. adapter variátoron kívül a főhajtóműben (lehajtás) változtathatjuk 3 fokozatban. A teljes hajtásrendszer csökkentett karbantartásigényű szöghajtóművekből és tengelyekből épül fel. A ma már alapfelszeretségnek tekinthető szárzúzó berendezések, rövid darabokra aprított szárakat és rövid torzsákat hagynak hátra. Ezek károsíthatják, koptarthatják a betakarítógép gumiabroncsait, így ajánlott a szárcsonk-taposók alkalmazása!

4. CLAAS CORIO kukorica csőtörő

A napraforgó betakarítására a CLAAS SUNSPEED napraforgó adapter kapható. Működésében meghatározó szerepet játszik a három fő elem: a menetirányra keresztben forgó lehúzóhenger, az alternáló kasza és a motolla elhelyezkedése. Ezen pozíciók gondos megválasztása eredményezi azt, hogy a tálcák állítható rései között bevezetett szárak és persze rajta a napraforgó tányérok mindaddig nem kerülnek levágásra, míg a szár teljesen a gép alá és mögé nem kerül. Ekkor a tányér a motolla pajzsa alá jut és ott egy határozott motollaujj mozdulattal, egy kis szárcsonkkal levágjuk. A megoldás, hogy a gyakran nedves és szívós napraforgószárat nem jutattjuk a kombájnba nagymértékben tehermentesíti annak leválasztó és tisztító rendszerét. Emiatt közepes kategóriájú pl. CLAAS TUCANO 440 kombájnnal is könnyedén tudunk 12 sort aratni. A kombájnszérű technológiái (tisztítás, szárítás) számára is előnyöket szolgál az adapter, hiszen jelentősen kevesebb szár- és tányérdarab kerül behordásra. Ráadásul ennek az átlagos nedvessége már közelebb van a magvak nedvességéhez, magyarul kevesebbet kell tisztításra és szárításra költeni! Az adapter család 8 (70/75cm) 12 (70/75cm) és 16 (70cm) soros változatokat foglal magában. A gép egyszerű felépítése mellett egy fontos automatikával is rendelkezik: a motolla és a lehúzó henger fordulatszáma a haladási sebességel arányosított!

5. CLAAS SUNSPEED napraforgó adapter

Fontos megemlíteni, hogy a CLAAS saját fejlesztésű és gyártású vágóasztal szállítókocsikkal van jelen a géppiacon. A különféle adapterekhez, azokkal együtt kifejlesztett és ezért tökéletesen illeszkedő felvevőfelületekkel kaphatóak. A palettán megtalálhatóak az egyszerűbb fékezetlen egytengelyes típusok (-7,7m-ig), míg a kéttengelyesek (9,3m-13,8m) között hagyományos forgózsámolyos és összkerék-kormányzásos változat is van, amely a szűk bejárókba való bejutást és a körforgalmon való áthaladást könnyíti meg!

6. CLAAS adapter szállítókocsi

Termény-betakarítás során sok esetben nagy mennyiségű mag elvesztését kell elkönyvelni nem speciálisan az adott növényhez készített adapter használata esetén. Napraforgó betakarításához olyan célgépet kell használni, amely már működési elvéből fakadóan is igen kíméletesen bánik a növénnyel, és az aratás egyszerűen, gyorsan és minimális szemveszteséggel elvégezhető. A betakarításra kész napraforgófejet a lehető legkisebb mozgatással kell az adapter maggyűjtő részéhez juttatni a magveszteség minimalizálása érdekében.

Ezt az állomány sortávolságához igazodó sorfüggő adapterek használatával lehet elérni, amelyek különféle kiviteleiből az Optigép Kft. rendelkezik talán a világon a legösszetettebb termékskálával. A cég 30 éves tapasztalat felhasználásával fejleszti és gyártja a napraforgó-betakarító adaptereket, amelyekkel kapcsolatosan több szabadalommal is rendelkezik. A gyártási palettáján az alábbi napraforgó adaptercsaládok találhatóak meg:

– fix vázú, szárzúzó nélküli NAS adapterek 2-16 soros kivitelben (videó)

– összecsukható vázú, szárzúzó nélküli NAS CS adapterek 4, 6 és 8 soros kivitelben (videó)

– fix vázú, szárzúzós NAS Z adapterek mechanikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben

– fix vázú, szárzúzós PSM adapterek hidraulikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben (PSM)

– összecsukható vázú, szárzúzós PSM CS adapterek hidraulikus zúzóhajtással, 6 és 8 soros kivitelben (videó).

A családokba tartozó adapterek a különböző országokban és régiókban használt sortávolságokhoz igazodóan 50, 55, 60, 65, 70 és 76,2 cm osztással készülhetnek.

NAS-1276 12 soros fix vázú napraforgó-betakarító adapter
NAS-676 Z 6 soros, szárzúzóval felszerelt, fix vázas napraforgó-betakarító adapter

Betakarítás során a soronként elhelyezett füles szárbehúzó láncok a szárat ütésmentesen vezetik, és hátsó végüknél a kíméletes vágást ellenkéses, 4 ágú csillagkés végzi. A csillagkések soronként biztonsági kapcsolóval védettek túlterhelés ellen.

Az aktív, rázóasztalos maggyűjtő rendszer a fejekből kihulló magokat is összegyűjti. A csigavályú felé lejtő tálcán lévő magok és fejek a talajra hullás esélye nélkül a gyűjtőcsiga vályúja felé vándorolnak a rázás hatására. Ezzel a megoldással 0,5% alatti adapterveszteség érhető el, ami pl. kukoricaadapterrel történő, akár 10% veszteségű betakarításhoz viszonyítva igen előnyös.

Az összecsukható napraforgó adapterek a táblák közötti átállásban segítenek a szállítókocsira való helyezés és onnan való felvétel időszükségletének megtakarításával (videó).

További megtakarítást érhető el a NAS Z és PSM szárzúzós napraforgó adapterek alkalmazásával. A betakarítással egy menetben végzett szárzúzással a külön művelet idő-, traktorigénye megspórolható, mindemellett még a talajtaposásból adódó kár is csökken. A szárzúzás hatására nem maradnak a területen felálló, merev napraforgószárak, amelyek könnyen okoznak kárt a kombájn és traktor alsó részén lévő egységeknek.A szárzúzós gépek után egyből szánthatóvá válik a talaj.

PSM-876 CS 8 soros, összecsukható vázú, szárzúzóval szerelt napraforgó adapter

A NAS Z mechanikusan hajtott szárzúzója a gép mögött, a kombájn ferde felhordója alatt egy merev gerendára ültetett zúzórotorok segítségével végzi az aprítást. A PSM adapter szárzúzója hidraulikus meghajtású, két-két sorhoz tartozó zúzóegységei a talajegyenetlenségeket jobban lekezeli, és alacsony, dőlt állomány betakarításakor a gép hasa alá húzva is hatékony zúzásra képesek. A hidraulikus zúzóhajtástól nem kell megijedni: kardántengelyeken keresztül csak mechanikai energiára van szükség a kombájntól. A zúzók meghajtását az adapterre épített komplett hidraulikus körök biztosítják.

A zúzás után a területen maradó merev szárcsonkok a kombájn gumiabroncsait intenzíven képesek koptatni, ami a gyors tönkremenetel mellett még az abroncs garanciájának elvesztésének veszélyét is felvetheti. Ennek a problémának az elkerülésére a szárzúzók felszerelhetőek csonktaposóval is.

Az Optigép Kft. által fejlesztett és gyártott kukorica-csőtörő adapterek is jó szolgálatot tesznek a betakarításban, amelyek az alábbi gépcsaládokban találhatóak meg:

– fix vázú OptiCorn adapterek szerkezeti acélból készült vázzal, duplex láncos oldalhajtással és összehordó csigával 2-12 soros kivitelben (videó)

– összecsukható vázú OptiCorn CS adapterek az OptiCorn tulajdonságaival 6 és 8 soros kivitelben

– fix vázú OptiCorn Premium adapterek rozsdamentes és alumínium anyagokból készült vázzal, alumíniumházú fogaskerekes hajtóművekkel hajtott egységekkel 6-12 soros kivitelben (videó)

– összecsukható vázú OptiCorn CS Premium gépek az OptiCorn Premium tulajdonságaival 6 és 8 soros kivitelben (videó).

OptiCorn-676 CS 6 soros, összecsukható vázú kukorica-betakarító adapter

Ezek a csőtörők a „hagyományos” törési elven működnek. A szárlehúzást a törőlécek alatt két, egymással szemben forgó, keményfémmel felszórt késekkel felszerelt henger végzi, a száraprítás pedig a törőhengerek alatt elhelyezett, közel vízszintes síkban forgó, szintén felszórt lengőkéses rotorok feladata. A zúzók soronként kikapcsolhatóak. Az apríték mérete 5-6 cm, így aratás után a tarló szántható állapotba kerül. A törőhengerek hossza lehetővé teszi nagyobb haladási sebesség, ezáltal nagyobb területteljesítmény elérését. A törőhengerek elejénél elhelyezett tömített, mélyhornyú golyóscsapágyak külső kenés nem igényelnek élettartamuk alatt.

OptiCorn kukorica-betakarító adapter törőegysége

Az OptiCorn adapterek kombájnról való lehajtását, illetve a gyűjtőcsiga meghajtását görgős lánc végzi. Az OptiCorn Premium adaptereknél nincs lánchajtás, hanem mindent olajjal feltöltött fogaskerekes hajtóművek végeznek. Ezeknél a gépeknél egy beépített váltóhajtómű segítségével a gép részegységeinek fordulatszáma egy mozdulattal növelhető, illetve csökkenthető, az állománynak, gépkezelői igénynek megfelelően.

A hagyományos szerkezeti acél anyagokból készülő OptiCorn adapterekkel szemben az OptiCorn Premium adapterek szinte minden részegysége korrózióálló acélból és alumíniumból készül. Ez könnyebb és időtállóbb szerkezetet eredményez.

OptiCorn-876 CS Premium 8 soros, összecsukható vázú kukorica-betakarító adapter

Minden csőtörő adapter jellemzője, hogy soronkénti biztonsági tengelykapcsoló védi a törőegységeket a túlterheléstől, emellett a gyűjtőcsiga is külön védelemmel van ellátva.

A csőtörők lapos építése eredményeként kismértékű csőveszteség képződik, amit még oldalmagasítókkal, és a sorválasztókra szerelhető gumigallérokkal lehet csökkenteni. A zúzás után a talajban maradó szárcsonkok előredöntésére csonktaposóval is felszerelhetőek a gépek a gumiabroncsok védelme érdekében.

A Linamar Corporation vállalat gépgyártó divíziója az OROS Divízió a hazai, nyugat- és kelet-európai, észak-afrikai, valamint az észak-amerikai piacra fejleszt, állít elő és értékesít mezőgazdasági gépeket, részegységeket, kombájn adaptereket és egyéb építőipari gépeket. A mezőgazdasági gépgyártás a társaság orosházi telephelyén több mint 50 éves múltra tekint vissza. A fő profil saját fejlesztésű kukorica- és napraforgó-betakarító adapterek gyártása és fejlesztése.

Tekintse meg a gyártási folyamatot!

Az OROS Divízió két kukorica-betakarító adapter típust gyárt, ebből a modernebb és könnyebb változat a CORNADO. A CLASSIC3 HSA kukorica asztalhoz képest a CORNADO adapter több sortávban is kapható (50,8-tól 76,2 cm-ig) Ebből következik, hogy nagyobb táblák, közlekedési nehézségek és intenzív felhasználás (pl. bérvágás) esetén a CORNADO a jó választás. Ár-érték aránya, az adapter teljesítménye és a szárzúzó egység költséghatékony karbantartása is vonzóvá teszi a gazdák számára.

OROS CORNADO kukorica-betakarító adapter

Kukorica betakarítása OROS CORNADO adapterrel

A CORNADO elérhető fix és csukható kivitelben, amely minden ismert kombájntípusra adaptálható. A csukható kivitelű adapterek az EU standard közlekedési szabályoknak megfelelnek.

A láncos oldalhajtáson immáron több, mint 10 éve túllépve a CORNADO adapterben zárt hajtóműves meghajtásokat alkalmaznak, ami az üzembiztonságot és a gazdaságos üzemelést is nagyban elősegíti. Opcionálisan talajkövetővel és sorkövetővel (autopilot rendszer) is kérhető.

A törőegység, a piacon egyedüliként, 4 bordás +4 késes törőhengerekkel van szerelve. A hatszögtengelyek összekötése lánckuplunggal, a hajtásátvitel szöghajtóműveken és kardántengelyen keresztül zárt, gondozásmentes rendszerben történik, amely kis teljesítményigényt és csökkenő üzemanyag fogyasztást eredményez.

Kukorica állománytól függően akár 15 km/h betakarítási sebesség mellett is tökéletes szárzúzást végez az OROS CORNADO, amely akár 30-50 mm-re képes összedarabolni a kukoricaszárat és a talaj állapotától függően 50-70 mm-es tarlómagasságot hagyva maga után.

A műanyag burkolatok speciális kialakítású oldalmagasításának köszönhetően minimálisra csökkenthető a csőveszteség magas állományokban is. A burkolatok homorú csőr és szélső, felső domború koporsó burkolati felületekből épülnek fel, mely kialakításnak köszönhetően sokkal gyengédebben veszi be a szárat. Az adapter burkolatai és sorválasztó magassága is könnyedén állítható.

A CORNADO elődje a már CLASSIC3 HSA néven ismert kukorica betakarító adapter. Ezeket a fix kivitelű, CORNADO-hoz képest kisebb területekre szánt gépeket kisebb, családi gazdaságoknak ajánlják.

Első szárzúzóval, és szárzúzó nélküli változatban, minden ismert kombájntípusra adaptálható.

OROS3 CLASSIC HSA kukorica-betakarító adapter

Kukorica betakarítása OROS3 CLASSIC HSA adapterrel

A törőegység extra bordás, késes törőhengerekkel van felszerelve. A központi törőlécállítás manuális, hidraulikus vagy elektromos úton lehetséges.

A világon elsőként kifejlesztett úgynevezett első (HSA típusú) szárzúzó az OROS kukoricaadapterek kialakítása során történt.

Kukorica állománytól függően kb. 8 km/h betakarítási sebességre képes az OROS CLASSIC3 HSA, amely kb. 70 mm-re képes összedarabolni a kukoricaszárat és a talaj állapotától függően alacsony tarlómagasságot hagy maga után. A szárzúzó törőegységenként könnyen kikapcsolható.

A műanyag burkolatok speciális kialakítású oldalmagasításának köszönhetően minimálisra csökkenthető a csőveszteség magas állományokban is. A burkolatok homorú csőr és szélső, felső domború koporsó burkolati felületekből épülnek fel, mely kialakításnak köszönhetően sokkal gyengédebben veszi be a szárat. Az adapter burkolatai és sorválasztó magassága is könnyedén állítható.

A napraforgó-betakarító adapter, az OROS SUN elérhető fix és csukható szárzúzó nélkül és OROS SUN+CHOP mechanikus szárzúzóval ellátott kivitelben, amelyek minden ismert kombájntípusra adaptálhatók.

A görgős kialakítású rázótálcák optimális geometriája és működtetése, az adapter beépített oldalmagasításai és a hátfali védőháló szolgálja a tányérlehullás és szemveszteség minimalizálását.

OROS SUN napraforgó-betakarító adapter
Napraforgó betakarítása OROS SUN adapterrel

A mechanikus szárzúzóval felszerelt OROS SUN+CHOP adapterrel történő betakarítás és szárzúzás művelet-összevonásával jelentős költség- és időmegtakarítás érhető el. A mechanikus szárzúzó berendezéssel felszerelt OROS SUN+CHOP napraforgó-betakarító adapter segítségével megelőzhető, hogy a magasan visszamaradt napraforgószárak sérülést okozzanak a betakarítógépek, traktorok alacsonyabban húzódó vezetékeiben, tömlőiben, ugyanakkor könnyebbé teszi a talaj-előkészítés műveleteit, továbbá segíti a szárlebomlást is. A szárzúzó berendezés optimális szárcsonk magasságot biztosít bármely betakarítási magasságnál, mellyel 8 cm-es tarlómagasság érhető el. Minimális betakarítási magassága 65 cm, míg a maximális akár 143 cm.

A szárzúzó egység helye és felfüggesztése garantálja, hogy a szárzúzó kés csak azután vágja el a szárat, hogy az adapter forgókése leválasztja a napraforgótányért a szárról. A száraprító egység távolsága az adaptertől a kombájnfülkéből állítható, így a különböző állományok eltérő magasságához igazított adapterpozíció esetén is tartható az optimális szárcsonkmagasság.

Egyedi biztonsági kapcsolóval ellátott hajtóművédelem, valamint a behordócsigát is biztonsági kapcsoló védi túlterhelés ellen.

Tekintse meg virtuális aratási bemutatónkat!

Tekintse meg gazda riportunkat!

A Takarékbank Agrárcentrum (https://takarekbank.hu/agrarcentrum) elemzői alábbi rövid értékelésükben felhívják a figyelmet a megfelelő betakarító adapterek használatának banki, finanszírozási szempontjaira, előrebocsátva, hogy finanszírozói szempontból is igen lényeges, hogy az adapterek beszerzése és karbantartása nagy körültekintéssel kell hogy történjen. Egy kombájnban több mint 17 ezer alkatrész van, miközben egy személy autóban nagyságrendileg 6 ezer, így a gépi munkából való igénybevétel függvényében meghatározott időközönként cserélni, javítani szükséges a kopó alkatrészeket. Egy nagy kombájn adapterrel, és a begyűjtött terménnyel együtt akár 20 tonna feletti gördülő tömeget is elérhet, így érthető, hogy nagy igénybevételnek vannak kitéve mind a talaj, mind pedig a kombájn mozgó alkatrészei. Ezen igénybevétel csökkentésére már egyre több beállítási lehetőség van (pl. keréknyomás szabályozás), de ez mind befolyásolja a kombájn aratási sebességét is, így szükségszerű az adapterek minél rugalmasabb állíthatósága is. Nem megfelelő adapter választás, beállítás esetén nőhet az aratási veszteség és sérülhet a betakarított termény minősége is. A minél hatékonyabb aratás nem csak a beruházó gazda számára előnyös, de – a gépek, köztük az adapterek finanszírozása – a bank vonatkozásában is indokolt hitelcél! A finanszírozáshoz segítséget nyújthat a Takarékbank Agrárcentrumokban elérhető Agrár Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitel (ASZB GO), amely fix kamatozású és támogatott hitel, (https://takarekbank.hu/agrarcentrum/agrar-szechenyi-beruhazasi-hitel ) így az ügyfélnek az évi nettó 0,5% kamatteher is rögzíthető, akár a beruházás teljes megtérülési idejének végéig (6-10 év). Amennyiben az ASZB GO hitel feltételeinek a támogatástartalmi korlátok, vagy a már elhasznált krízis garanciakerete miatt nem tud megfelelni egy gazdálkodó, szakértő kollégáink a Takarékbank Agrárcentrumokban országszerte közel 50 helyen, a feltételek teljesülése esetén kedvező EXIM forrással fix kamatozású lízing/eszköz hitel finanszírozást is tudnak biztosítani.   Jelen tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Takarékbank kölcsön(ök) részletes feltételei megtalálhatóak a bankfiókokban és a www.takarekbank.hu oldalon.