Hírek

Szükségünk van egy erős mezőgépiparra

Csanádi Tamás úr, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének elnöke megnyitó előadásában meggyőző érvekkel támasztotta alá ezt az állítást, a szervezet alapításának 30. évfordulója alkalmából tartott, az Agrárminisztérium által támogatott szakmai rendezvényen, nagyszámú közönség előtt.

Bemutatta például a magyar gyártmányokat tartalmazó intelligens digitális piactér kialakuló szolgáltatásait, a hazai gépcsoportokat a nemzetközi színvonalhoz mérten ismertető kiadvány-sorozatot, amelyeket videó-bemutatókkal kiegészítve juttatnak el a termelőkhöz. A MEGOSZ ágazatfejlesztési koncepciója az élelmiszergazdaság fejlesztésére irányul együttműködve a termékpályában meghatározó szereplőkkel a kutatástól, vetőmag előállítástól az élelmiszer termelésig. A mezőgép belpiac erősödése miatt különösen nem engedhető meg, hogy a meghatározó kiállítások ár képzésénél, a hatósági engedélyezéseknél Magyarországon a hazai gyártás jelentős hátrányt szenvedjen a külföldi gyártmányokkal szemben.

Dr. Nagy István úr, Magyarország agrárminisztere kihangsúlyozta a gépesítési színvonal fontosságát a mezőgazdasági termelés versenyképességében. Ezt igazolja vissza a nagy termelői érdeklődés és részvétel a meghirdetett fejlesztési programokban, legutóbb a digitalizációt, a precíziós megoldások alkalmazását segítő pályázat során. A mezőgazdasági gépgyártás hatása nagy az ipar és ugyanakkor a mezőgazdasági technológiák fejlesztésében is. Az Irinyi Terv keretében a Kormány határozattal fejezte ki a mezőgépgyártás fejlesztésének fontosságát, jelenleg az Agrárminisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium összehangoltan dolgozik a közös célok hatékony megvalósításában. Dr. Nagy István úr Miniszeri Elismerő Oklevelet nyújtott át a MEGOSZ kiemelkedő munkáját értékelve, valamint megtörtént a pandémia alatt aláírt és postai úton elküldött Stratégiai Partnerségi Megállapodás ünnepélyes átadása is.

Lepsényi István úr az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszteri biztosa a hidrogén technológia jelenlegi eredményeit mutatta be. Meggyőző példákkal érzékeltette: ez ma már gyakorlat. Különösen nagy lehetőséget lát a mezőgazdaság területén, mivel a hidrogén előállítás és felhasználás célszerű, körkörös folyamatát lehet így kialakítani. Ennek elősegítésére a Magyar Hidrogéntecnológiai Platform és a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége között Stratégiai Megállapodás aláírására került sor.

A hazai mezőgépipari cégek a termékeik 80 százalékát a külpiacon értékesítik. Kevésbé közismert, hogy a Magyarországon gyártott gépek értéke csaknem megegyezik a hazai géppiacéval, csupán azokban az években nem igaz ez az állítás, amikor a gépkereskedelmet érintő támogatások nagyon magasak. Sok esetben a magyar gépgyártás, a térségben egyedülállóan, nettó exportőr.

A Magyarországon működő multinacionális cégek (pl. CLAAS, BPW, FLIEGL) a fejlesztéseket is hazánkban végzik, nem csupán gyártanak. A magyar tulajdonú gyárak döntő többsége kis-, és középvállalkozás, és vidéken, olyan konvergencia területeken működnek, amelyeket az EU kiemelten támogat. A magyar gépek ár-érték aránya nagyon jó, számos termék világszínvonalú.

A magyar mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésének elősegítése érdekében 18 gépgyár hozta létre 1991-ben a Mezőgépgyártók Országos Szövetségét, amelynek jelenleg közel 80 tagja van. A MEGOSZ, a maga eszközeivel, minden erejével részt vesz és támogatja az ipar és az élelmiszergazdaság fejlesztési programjait, növelve a Tagvállalatai sikerességét. Az élelmiszergazdaság piactudatos technológiai fejlesztésében elengedhetetlen a hazai termelési körülményeket jobban figyelembe vevő magyar mezőgépgyártás erősítése, hazai piaci részesedésének növelése. Ha jól megy az élelemiszergazdaságnak, akkor komoly piacuk van a mezőgépeknek, és nagyon jó lenne, ha ezzel a lehetőséggel, a külföldi gyártók mellett, a magyar ipar egyre nagyobb arányban tudna részesedni, jelentősen gyarapítva a nemzetgazdaságot. Nem véletlenül jött létre az az együttműködési megállapodás, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MEGOSZ kötött. A Szövetség azt várja az Agrárkamarától, hogy – látva a lehetséges belpiaci növekedési lehetőséget – segít abban, hogy a gépgyártók közelebb jussanak a gazdák tényleges szakmai problémáinak megismeréséhez. Elősegíti a hazai gépek bemutatását az agrárágazat szereplőinek, eljuttatja az új fejlesztéseket tartalmazó kiadványainkat a termelőknek, a gazdáknak. Ez a 30 éves MEGOSZ életében mérföldkő, mert a mezőgazdasági termelőkkel szorosabb kapcsolat, együttműködés jön létre.