Hírek

UniTech Mérnökverseny

Immár ötödik alkalommal rendezte meg a CLAAS Hungária KFT az UniTech Mérnökversenyt, amelynek keretében egyetemi hallgatók csapatai, az általuk épített „kombájnokkal”, mezőgazdasági munkát szimuláló feladatokat oldottak meg. A versenyen kilenc hazai és két külföldi egyetem 30 csapata indult, az április 19-én, Törökszentmiklóson megrendezett döntőbe viszont csupán kilenc jutott. Az izgalmas „összecsapásra” népes és lelkes közönség volt kíváncsi.
A gyár területén megrendezett eseményt Andreas Szakácsi nyitotta meg, lelkesítve a versenyzőket (1. ábra). Csanádi Tamás, a CLAAS Hungária Kft. kutatásfejlesztési vezetője kifejtette, hogy ez a verseny „komplex leképezése annak, amit mi nagyban csinálunk, s ami összetettségének köszönhetően kiváló lehetőséget ad a hallgatóknak ahhoz, hogy megméressék magukat, mielőtt kilépnek a munkaerőpiacra”.


1. ábra A gyár vezetői, a zsűri tagjai és a programvezetők a kora reggeli megnyitón

És valóban: a tavaly meghirdetett verseny szabályai biztosították a betakarítógép „leképezését” annak minden funkcionális egységével. „Csak” nem gabonát, hanem megfelelően elhelyezett fakockákat és teniszlabdákat kellett a lehető leggyorsabban betakarítani, a „terményt”szeparáltan külön tárolókba gyűjteni (2. ábra). Talán ez a feladat volt a legnehezebb, ezért lehetett a legtöbb pontot kapni. Nem volt könnyű a taktikázás sem: a gyorsaságért kapott előny vagy a „terményveszteségért” járó levonás mérlegelése. A behatárolt terület, és a középen elhelyezett terepakadály miatt a gépek mozgékonysága, mérete meghatározó volt. A legjobb eredményeket a széles, csigás kivitelű felszedő szerkezetekkel érték el.


2. ábra A 2. helyezett (BMGE) gép jól teljesítette a „betakarítást”

A korábbi versenyekhez hasonlóan gyakori problémát okozott a felszedő szerkezet, a ferde felhordó, a szeparáló egység és a gyűjtő tartályok kapacitásainak összehangolatlanságából adódó torlódás. Érdekes volt a „szeparátor” megoldások sokfélesége (3. ábra)

3. ára „Kötélhajtásos” dobszeparátor

A funkciók többségét megvalósító központi egység (a „kombájn”) mellett különállóan kellett a felszedő „adaptert”(a „terményt” a fő egységbe juttató szerkezetet), valamint egy szállítókocsit (amely az előbbi hordozására szolgál, és a kombájn vontatmánya) megtervezni és kivitelezni! Mindezt úgy kellett kialakítani, hogy a létrejövő gépcsoport a lehető leggyorsabban és hiba nélkül tudjon végigmenni a szlalom pályán (4. ábra). A szállítókocsi összes kerekének, valamint a kombájn kormányzása, a vonószerkezet és futóművek megfelelő kialakítása biztosította a „bicskázás” és a belengés elkerülését.

4. ábra Az első helyezett csapat („Acélszív”, Neumann János Egyetem) a szlalom pályán.

Ügyes megoldást alkalmazott a legjobb eredményt elért „Acélszív” csapat, két embert ültetve a „kombájnra”, amely így nagyobb vonóerőt tudott produkálni (ez is értékelt jellemző volt), biztosította az előírt tömeghatárt, a kiegyensúlyozottabb tömegeloszlást, a kedvezőbb saját frekvenciát. A csapat jól felismerte a szabályok adta lehetőséget: a kezelők száma nem volt korlátozva. Minden műveletet a kezelőnek a gépen ülve kellett megvalósítania, így az „adapter” felkapcsolását a „kombájnra”, illetve a betakarítás utáni visszahelyezést a szállítókocsira.
Mindezek után, a program végén, következett az akadályokkal teletűzdelt fárasztópályán végrehajtott teszt. Időre két kőrt kellett megtenni a teljes gépcsoporttal, amely nem bizonyult egyszerű feladatnak! (5. ábra) Ismételten jelentősége volt a taktikai lehetőségek kihasználásának, a kalkulációnak, mivel a legnehezebb akadály kikerüléséért ugyan pontlevonás járt, de legalább teljesíteni lehetett a feladatot. A nagy kerekekkel szerelt, megfelelően rugózott és felfüggesztett futómű mellett a jó üzemeltetés is szerepet játszott. El kellett találni a megfelelő menetsebességet, különösen az első, nagy magasságú akadály esetében. Az egyébként kiválóan szereplő 3. helyezett csapat (Szent István Egyetem, SZIE-Company csapata) is itt vérzett el: az első kőrben jó sebességgel, gond nélkül leküzdött akadály a második fordulóban megoldhatatlan lett! (5. ábra)


5. ábra Ha nem volt elegendő lendület, jó konstrukcióval is leküzdhetetlen volt ez az akadály (3. helyezett, SZIE-Company)

Cikkünkben alapvetően a verseny döntőjéről számoltunk be, amely az akár egy éves munka befejező eseménye volt. Komoly tervezési, építési munka képezte a feladatok zömét. A rendező ennek a folyamatnak a mérföldköveit is értékelte: a legszínvonalasabb tervek benyújtói támogatást (75 000 Ft) kaptak arra, hogy alkotásaikat megépítsék. A sikerességben nagy szerepet játszottak a gondosan kidolgozott műszaki részletek (6. ábra).

6. ábra Precíz adapter rögzítő mechanizmus, egyedi sebváltó

A manőverező képesség szintén fontos volt, számos kormánymechanikát, szerkezeteket dolgoztak ki ennek megvalósításához (7. ábra).

7. ábra Néhány kormányszerkezet megoldás

Figyelemre méltó az is, hogy a konstrukciók nagy részében alkalmaztak digitális megoldásokat: szenzoros vezérlőegységeket, fedélzeti számítógépet, vagy egyszerűen folyamatos telefonos információ átadást a versenyző és a „külső” irányító között. Innovatív megoldás volt az elektromos meghajtású kombájn. A szabályok szerint a kombájn mozgatását csak emberi erővel lehetett megvalósítani, tárolt energiával (akkumulátor, sűrített levegő) csak a segédhajtásokat lehetett üzemeltetni. Különdíjat kapott az a megoldás, amely a vezető serény lábmunkájával termelt áram segítségével, egy nagy kapacitású kondenzátor beiktatásával, végül elektromos meghajtással működött (SZEdett-vetett, Széchenyi István Egyetem)!
A verseny értékét – a nagyszerű teljesítmények mellett – sok összetevő biztosította. Nagyon korrekt, követhető és ellenőrizhető, sokrétű pontozásos értékelési rendszer garantálta a verseny tisztaságát. A versenyző mérnök hallgatók nemzetközi eredményeket, fejlesztéseket megvalósító környezetben érezhették: nagyok a lehetőségeik a mezőgépész szakmában. A gyár igazgatója, vezetői, a CLAAS Hungária fejlesztési, kísérleti osztályainak irányítói, a konstruktőrök, mérnökök és technikusok részt vettek a rendezvényen, a versenyzőknek ez nagy megtiszteltetés, élmény volt. A népes közönség között sok volt a fiatal, akik számára minden bizonnyal a meggyőző élmény erősítette meg a „Legyél Te is mezőgépész” mozgalom realitását.
Az ünnepélyes záróeseményen (8. ábra) a csapatok mindegyike értékes ajándékokat kapott a helyezettek pedig jelentős pénz-jutalmat is (az 1. helyezett 1.000.000 Ft mellett gyárlátogatást a CLAAS központjába, Harsewinkelbe). A CLAAS Hungária HR vezetője, Szoták-Nové Mária, a versenyzőknek gyakornoki lehetőséget ajánlott fel. Andreas Szakácsi ügyvezető igazgató azonban kihangsúlyozta: itt mindenki nyertes, mivel a versenyzők aktívan sajátítottak el jelentős műszaki ismereteket, megtanulták a csoport munka, az együttműködés előnyeit. A CLAAS Hungária KFT, a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) tagja, igen nagy lépést tett a jól képzett mezőgazdasági gépészmérnök utánpótlás irányában. Örvendetes az is, hogy a MEGOSZ több tagvállalata hatékonyan támogatta a versenyzőket.

 


8. ábra Az ünnepélyes eredményhirdetés