Hírek

Együttműködési megállapodást kötött a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége és a Magyar Innovációs Ügynökség

A Mezőgépgyártók Országos Szövetsége (MEGOSZ) az innovációs célkitűzések megvalósítása érdekében évtizedek óta erősíti a szakmai összefogást, sokoldalú segítséget nyújt az a kormányzati hivatalok, egyetemek, kutatóhelyek, valamint a finanszírozásban közreműködő szervezetek és a termelő cégek együttműködésének koordinációja terén. Ebben a folyamatban jelentős lépésre került sor a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) és a MEGOSZ közötti együttműködési megállapodás aláírásával, melyre 2023. november 24-én Szekszárdon, a Ferropatent Zrt. és a MEGOSZ által rendezett szakmai találkozón került sor….

Az együttműködési megállapodás aláírása A képen Csanádi Tamás a MEGOSZ elnöke (b) és Varga-Tarr Sándor a NIÜ vezérigazgató-helyettese (j)

A Nemzeti Innovációs Ügynökség képviseletében Varga-Tarr Sándor vezérigazgató-helyettes a szekszárdi rendezvényen megtartott előadásában elmondta, hogy a 2023 júniusban létrejött Nemzeti Innovációs Ügynökség fő feladatának tekinti a közvetlen kapcsolatok biztosítását az innovatív vállalatok, a tudományos és oktatási hálózatok és a piaci szereplők között. Hangsúlyozta, hogy a jövőben a MEGOSZ-szal együttműködve törekszenek az innovációs ökoszisztéma dinamizálására a tudásmegosztás, a támogatás és a kapcsolatteremtés erősítésére az innovációs tevékenységük bővítését célzó mezőgépgyártó
cégek körében.

Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke elmondta, hogy több mint 50, többségében KKV státuszú tagvállalat tagja a MEGOSZ-nak és a mezőgépgyártó ágazat életképességét mutatja, hogy a tagvállalatok árbevétele több mint 200 milliárd Ft, melynek 80 %-a export. Az együttműködési megállapodás aláírása kapcsán kiemelte, hogy a MEGOSZ tagvállalatai a gyártmányfejlesztési törekvéseik és az innovációs tevékenység hatékony támogatását várják az együttműködéstől. A rendezvény szakmai programja keretében a résztvevők megtekintették a több mint harminc éve sikeresen működő, családi tulajdonban lévő Ferropatent Zrt üzemcsarnokait, korszerű fémmegmunkáló berendezéseit.

A házigazda és vendéglátó a Szabó Sándor a Ferropatent Zrt elnök-vezérigazgatója

Szabó Sándor elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a több mint hetven főt foglalkoztató cégük világszínvonalú acéltermékekkel és különféle előgyártmányokkal tudja kielégíteni a gépgyártást végző cégek anyagellátási igényeit. A gyárlátogatást követően további szakmai előadásokkal folytatódott a program, melynek keretében a MEGOSZ tagvállalatai ismertették fejlesztési eredményeiket.
Az egész napos program zárásaként dr. Fenyvesi László a MEGOSZ főtitkára elmondta, hogy a mai napon tartott előadások is azt bizonyítják, hogy a bekövetkezett piaci változások jelentős hatással vannak az agrárszektor minden szereplőjére, így a mezőgépgyártásra is, ezért a magyar ipar szerves részét képező mezőgépgyártó cégeknek a jövőben még korszerűbb gépekkel és költséghatékony termelést lehetővé tevő technológiai berendezésekkel kell a termelőket kiszolgálni, és ennek érdekében erősíteni kell a hazai műszaki tudományos eredmények hasznosítását