Hírek

Magyarország nagyhatalom a betakarító adapterek gyártásában

A különféle, gyakran hosszú vegetációs időszak alatt és tetemes ráfordításokkal megtermelt szántóföldi szemesmagvas növényeink betakarítását ma már szinte kivétel nélkül önjáró arató-cséplőgépekkel végezzük. Ezek a kombinált (combine = kombájn) gépek magukban hordoznak 2 alapvető funkciót, így gépegységet, amelyeket korábban, 50-60 évvel ezelőtt, külön végeztünk el: az arató részt, vagyis a betakarító adaptert és az önjáró cséplőgépet. Az érett, bizonyos esetekben túlérett szemes termények betakarítása során a gazdálkodók részéről alapvető kívánság, hogy a termést a lehető legalacsonyabb veszteséggel vágjuk/törjük le a növényről illetve juttassuk a kombájnba. Ezt a folyamatot a gépkezelő számára részben vagy egészében automatizáljuk vagy könnyítsük meg olyan mértékben, hogy egy hosszú aratási munkanap során is jó minőségű munkát tudjon végezni. Ebben, a hazai fejlesztéseket és gyártmányokat felvonultató írásunkban, a kombájnokat még univerzálisabbá tévő gépekre, a kombájn adapterekre fókuszálunk.

Hazai műszaki újdonságok az állattartásban

Az állattartás gépesítése területén a folyamatos (sokszor gyors) változások oka nem csupán a műszaki fejlődés, különösen a digitális megoldások terjedése, hanem a környezeti hatásokkal, az állatjóléttel az egészség-védelemmel foglalkozó előírások, jogszabályok módosulása, amelyek esetenként egyes korábbi megoldások tiltását is jelentik. A szakterületen szerteágazó gépi megoldások miatt a Mezőgépgyártók Országos Szövetségének tagjai közül többen törekednek komplett technológia kialakítására, ezért technológiafejlesztéssel, állattartó telepek kivitelezésével is foglalkoznak, a gyártás, gépforgalmazás mellett. Tehát a technológiai teljesség és a megfelelés igénye miatt célszerűen választott – nem általuk fejlesztett – gépek forgalmazása is a tevékenységi területükbe tartozik.

Hazai műszaki, technológiai fejlesztések a jó minőségű szálastakarmány termelésben

Minden gazdasági állatfaj takarmányozásában szerepet játszik a nyersrost-tartalom, azonban a ló a szarvasmarha és a kiskérődzők esetében meghatározó jelentőségű a jó minőségű szálas – „tömegtakarmány”. Az összetett gyomrú haszonállatoknál a fermentációs folyamatok és a bendőmozgás megfelelő kialakulásához, struktúrával bíró (megfelelő hosszúságú) szálas rost szükséges. Minőségi szempontból az emészthető rost tartalom, valamint az összetétel, az aminosavak eloszlása és mennyisége játszik meghatározó szerepet. Ezeket a szálastakarmány jellemzőket megfelelő technológiákkal és gépekkel biztosítani tudjuk, növelve a tej és a hústermelés hatékonyságát.

Sikeresen vettünk részt a NAK Szántóföldi Napokon

Június 9-10 között rendezték meg Magyarország legnagyobb szabadföldi gépesítési kiállítását. A hosszú pandémiás időszak után rengeteg látogató kereste fel a rendezvényt. A kiállító tizenhárom Tagtársunk sikeresen szerepelt. A rendezvényen készült képeket az archívumban mutatjuk be.

Profi magágykészítés hazai gépekkel

Cikkünkben a magyar gyártmányú, magágykészítésre alkalmas, gépekkel foglalkozunk, amelyek alapvetően a hagyományos, valamint a talaj és környezetkímélő talajművelési megoldásoknál alkalmazhatók. A művelési megoldások változása, az új eredmények, tapasztalatok alapján azonban fontosnak tartjuk kihangsúlyozni az adott területen legmegfelelőbb talajművelési technológia alkalmazását. A meglévő eszközeink ugyan időlegesen meghatározóak lehetnek, de már középtávon nem a gépek jelölik ki a versenyképes technológiát, hanem fordítva a piactudatos termelés a műszaki hátteret.

Minőségi fejlesztések a gabonatechnikában

Magyarországon a szántóterület legnagyobb részén gabonatermelés folyik. A jó minőségű gabonafélék nemesítésében, a szaporítóanyag, a vetőmag előállításban a világ élvonalába tartozunk. Nem véletlen tehát, hogy a hazai mezőgazdasági gépgyárak fejlesztései is jelentős mértékben erre a területre irányulnak. A témakörhöz kapcsolódóan, cikkünkben a megtermelt jó minőségű gabona értékmegőrzését és javítását szolgáló betakarítás utáni, „post-harvest” műveletek hazai technikai megoldásaival foglalkozunk.

Hasznos eszközök a sorközművelésben

A MEGOSZ, az Agrárminisztérium támogatásával kiadvány sorozatot indított el, amelynek célja a magyar mezőgazdasági gépek bemutatása. A kezdeményezés első, a sorközműveléssel foglalkozó, tagja a rövid gép ismertetéseken kívül videó bemutatásokat is tartalmaz, amelyek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával jutnak el a termelőkhöz. A kiadvány a hazai külkereskedéssel foglalkozó HEPA Zrt segítségével, a megfelelő idegen nyelven a külkereskedelmi attasékhoz is elkerül….