Hírek

A fenntartható szántóföldi növénytermesztés bemutatója

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kihagyhatatlan rendezvénnyé. Az idén, (2023. június7-8)  – csodával határos módon – a rendezvény két napján nem esett az eső előtte- utána felhőszakadás volt. A gépi munkák szempontjából nem éppen ideális körülmények ellenére sokan keresték fel a rendezvényt Mezőfalván. A kiállítás mottója: fenntartható termelés…

A „fenntartható fejlődés” ügyének egyik legnagyobb garanciája az utánpótlás, a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődő fiatalok. Az állógépes kiállításra térve az első standon készült a felvétel a jövő mezőgépészéről, aki éppen a kis Zetort „vezette”.

A jövő agrárgépésze a kis Zetor „vezetője” a GiGa Farm Kft standján

Mint említettük, a rendezvényt megelőző napon az extrém esőzés nem teremtett optimális állapotot, különösen a tajművelő gépek munkájának szántóföldi bemutatásához. Ilyen körülmények között a különböző kapákkal szerelt kultivátorok, lazítók dolgoztak a legjobban, mint például a 7 egyenes késsel szerelt Fra-Laz középmély lazító.

A Framest Kft. hétkéses középmény lazítója, valamint munkájának eredménye

A kijuttatási megoldás vonatkozásában újdonság a CULTAN (Controlled Uptake Long-term Ammonium Nutrition) rendszert megvalósító gép, az ukrán ROPA gyár terméke.

Ugyanis termelői javaslatra fejlesztettek és legyártottak egy talaj injektáló gépet, az „N-Max Cultan” függesztett berendezést, amellyel a vizsgálatok elvégezhetők. Az őszi búzában beállított összehasonlító kísérlettel sok kérdésre tudnak választ kapni, mint a további gépfejlesztés, mint az üzemeltetés vonatkozásában.

A NorAn „N-Max Cultan” függesztett talaj-injektáló gép, kukoricánál javasolt ikerkerék-megoldással (jobb oldali kép).

A METALWOLF Kft. gépe a sorközben igény szerint merev, rugós vagy töltögető kapával dolgozik A sorok melletti művelőtagok az idén már az új fejlesztésű talajhajtású gumiujjas forgó kapák is lehetnek.

A Metalwolf Kft sorközművelő gépe és új fejlesztésű gumiujjas művelőeleme.

Az erdészeti technológiákban használható bemutatott gépek, új fejlesztések száma is nőtt az ágazat megnövekedett jelentősége (bio-energia termelés, klímavédelem) és talán a támogatási lehetőségek miatt. A Metalwolf Kft. erdészeti nehéztárcsái kiválóan alkalmasak tarvágás utáni területek ismételt művelésbe vonására akár a legkötöttebb talajokon is.

Jól látható helyen állította ki a Fliegl Abda Kft. fűrész-, valamint traktor erőleadó (TLT) tengelyről működtethető ágaprító gépét. Az IG+JM Kft. standját pedig a gyár rakodó daruval ellátott rönkszállító pótkocsija uralta.

„Izelítő” a kiállított erdészeti gépekből: bal oldalon a Fliegl kisgépei (körfűrész, ágaprító) jobbra az IGJ rönkszállító pótkocsi.