Hírek

BPW-MEGOSZ-PREGA AGRÁRTALÁLKOZÓ ÉS SZAKMAI NAP SZOMBATHELY 2019. ÁPRILIS 5

Mintegy 280 résztvevővel sikeresen zárult a szakmai konferenciánk. A résztvevők több helyszínen ismerkedhettek műszaki, innovációs eredményekkel, fejlesztésekkel, új, a kereskedelemben kapható gépeket tekinthettek meg, amelyek már alkalmazzák az elért eredményeket, bepillantást nyerhettek az „ipar4.0” színvonalán működő gyártási folyamatokba.

A kültéri gépbemutató

A már régóta várt eső nagy mennyiségben érkezett, ezért a kültéri gépbemutató a délutáni órákban csak nehézkesen volt látogatható. A kitűnő szervezésnek köszönhetően igen sok információt lehetett megszerezni, ugyanakkor bőven volt lehetőség szakmai, üzleti tárgyalásokra. A meghívóban ígért marhapörkölt és dödölle is nagyon finom volt, a folyamatos étel-ital ellátás nagyban hozzájárult a jó hangulathoz.

A délelőtt 10 órakor kezdődő plenáris ülésen Mándli Péter, BPW-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntésében kiemelte, hogy a német tulajdonú gyárban magyar mérnökök által kifejlesztett intelligens agrár-futóműveket gyártanak. A termék több kül- és belföldi innovációs díjat nyert. Magyarországon van a teljes agrár-divízió, amely egyre nagyobb gazdasági eredményt ér el.

Mándli Péter igazgató, Csanádi Tamás a MEGOSZ elnöke, Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke köszönő beszédet mond

Csanádi Tamás, a MEGOSZ elnöke kiemelte: ez a szakmai rendezvény már hagyomány, a Szövetség minden esztendőben egy aktuális, fontos szakmai témakört dolgoz fel. Az idén a mezőgazdasági termelésben meghatározó szerepet játszó precíziós logisztikára került a választás, amelynek különböző szakmai területeit járjuk körül, a futóműtől a komplett munkagépekig, a vezérléstől az üzemirányításig bezáróan.

Hende Csaba miniszter, az Országgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan ellátogattak erre a rendezvényre, amelyet szülővárosában rendeztek meg. Kiemelte, hogy ebben a térségben, de az egész országban az egyik legfontosabb kérdés a megfelelő szakemberek biztosítása. Örömmel számolt be a Szombathelyen az ELTE szervezetében elindult duális mérnök-képzés sikereiről. Ez a folyamat folytatódott az ipari technikus képzés elindításával, amely azonban a helyi önkormányzat döntése miatt elhúzódik.

Nagy Árpád az Innovációs és Technológiai Minisztérium ipari stratégiákért és szabályzásért felelős helyettes államtitkára részletesen ismertette az innovációs szemléletből adódó iparfejlesztési változásokat. Az Irinyi Terv keretében megszületett kormánydöntés szerint a mezőgépgyártás kiemelt fejlesztési támogatása továbbra is célkitűzés, amely kiterjed az agrár-műszaki kutatásokra, az informatikai fejlesztésekre, a mezőgazdasági gépek fejlesztő vizsgálatára.

Nagy Árpád helyettes államtitkár és Éder Tamás a NAK alelnöke előadását tartja

Éder Tamás a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökhelyettese röviden ismertette a magyar mezőgazdaág eredményeit, majd részletesen elemezte a digitalizáció jelentőségét, meghatározó szerepét a versenyképességben. Olyan program indult el, amely számos területen segíti ezt a fejlődést koncentrálva a megfelelő képzésre, az ismeretanyagok átadására. A témakörrel kapcsolatosan felhívta a figyelmet a mértéktartó, reális intézkedések, döntések fontosságára, a szakmai célok és feladatok kijelölésének vonatkozásában.

A szakmai rendezvényre külön teremben került sor, de az előadásokat a nagyméretű sátorban elhelyezett kivetítőn is figyelemmel lehetett kísérni.

A BPW fejlesztőmérnöke, Matók Máté bemutatta az AGRO-drive rendszert, amelynek alapja a megfelelő vezérléssel megoldott, a mezőgazdasági munkagépeken használható tengely-hajtás. A futómű előnyei a mezőgazdasági szántóföldi technológiákban jelentősek: az ideális nyomatékelosztás miatt jelentősen javul a traktor-munkagép gépcsoport terepjáró képessége. Csökken a gördülési ellenállás, jobb a „mászó-képesség”. A kisebb vonóerő igény miatt, kisebb a talajroncsolás, javul a járóképesség laza talajon, vagy beázott területen. Nem szükséges nagy tömegű traktort használnunk, jobb a vonóerő-”hasznos tömeg” arány. A mezőgazdasági termelő előnyei is „kézzel foghatók”: jelentősen növelhető a munkavégzésre alkalmas idő, javul az erőgép kihasználtság, jelentősen, akár 30%-al csökkenhet az üzemanyag fogyasztás, valamint a talajerózió.

A mezőgazdasági járművek hazai engedélyezésének rendjéről, a legújabb előírásokról tartott előadást a hatósági vizsgálatokat végző TÜV Rheinland KTI KFT szakembere: Bády László. A példák között a magyar fejlesztésű Renner traktor típusjóváhagyásra irányuló vizsgálatait is ismertette.

Tagvállalatunk, a Fliegl Abda KFT ügyvezető igazgatója, Ackermann Tamás, a különböző szállítóeszközök kiválasztásának szempontjait ismertette, rávilágítva a felépítmény „alatt” lévő technikai megoldások jelentőségére. A gazdák nem fordítanak erre kellő figyelmet, amely komoly termelési veszteséget eredményez. A haszonjárművek területén elért fejlesztési eredmények ugyanis megjelennek a mezőgazdaságban is: például a korszerű, hidraulikus rugózású tandem futóművek, gumiabroncsok. Az erőgép-kihasználás szempontjából érdekes és hasznos lehetőség az építőipari igényeket kielégítő pótkocsik alkalmazása!

Ha ki akarjuk használni egy korszerű traktor, erőgép lehetőségeit, akkor „intelligens” kapcsolatot kell kiépíteni a munkagéppel. Érdekes előadásában Rózsa Tamás a RoSys KFT ügyvezetője bemutatta: megfelelő szoftverekkel „intelligensé” tehetjük a munkagépünket, amely így alkalmas lesz precíziós műveletek elvégzésére. Egy „intelligens” mezőgazdasági gép ismeri saját maga képességeit és korlátait, reagál a változó környezetre, bizonyos fokú önálló feladatvégzésre képes. Ezzel hatékonyság, precizitás növelést érhetünk el, kellő művelet rugalmasság biztosítható, elkerülhetők a hibák (pl. pszichikai állapotból, fáradtságból adódóak) az emberi tudás hiány pótolható. Az ISOBUS rendszer megteremtette a gyártó független megoldások kidolgozását, amely nagy lehetőség a magyar mezőgazdasági gépgyáraknak és termelőknek!

Andrási Mátyás a BPW fejlesztési vezetője bemutatta azokat a szabadalmakat, egyedülálló megoldásokat, szenzorokat, amelyek lehetővé tették az egyedülálló futóművek fejlesztését. Ezek az egységek a viszonylag kis fordulatszám tartományban üzemelő agrár-futóművek estében a fordulatszámot, a forgásirányt, az elfordulási szöget képesek nagy pontossággal, folyamatosan szolgáltatni a vezérlő rendszernek. Ma már a tengely terhelését is pontosan tudják érzékelni, elkerülve így a jelentősebb meghibásodásokat. Az információ a gimiabrons nyomás optimalizálására is felhasználható. Ezek a szenzorok integrált módon dolgoznak, a jeleket beavatkozó algoritmusok szerint készített programok dolgozzák fel, kommunikálva az erőgép ISOBUS rendszerével. Az üzemi állapot bármikor nyomon követhető, akár mobiltelefonon keresztül is.

Érdekes mérésekről számolt be Bércesi Gábor a NAIK Mezőgazdasági Gépesítési Intézetének kutatómérnöke. A talaj-kerék kölcsönhatásból fakadó erőgép teljesítmény hasznosítás hatásfokát elemezte különböző talajviszonyok és gumiabroncs-nyomások mellett. A nagypontosságú méréseket egy – a szántóföldön is megfelelő- programozott terhelést nyújtó, egyedülálló saját fejlesztésű fék kocsival tudták elérni. Az eredményül kapott összefüggések jól hasznosíthatók az „intelligens” futómű kialakításánál, illetve a járószerkezet üzemeltetésénél.

Nagyon fontos az egyes műszaki rendszerek, technológiai elemek megfelelő összehangolása a gyorsan változó, és térben is eltérő mezőgazdasági környezetben. Az adatok feldolgozására épülő digitális üzemirányítást, döntéshozást ismertette Gorotyák Igor az Agrovir KFT egyik fejlesztési vezetője. A gyakorlati eredmények szemléletes bemutatása meggyőző volt a mezőgazdaságban dolgozó szakemberek számára. Nagy gondot fordítanak arra, hogy ezek az ismeretek a jövő szakembereihez is eljussanak, a sikeres „AgroVirtus” verseny keretében az egyetemi hallgatók a vállalat által fejlesztett korszerű szoftvereket alkalmazták.

A szakmai konferencia

A szakmai konferenciát az MKB és az OTP Bankok által nyújtott belföldi finanszírozási megoldások ismertetése zárta. Az Exim Bank a külföldi ügyletek lebonyolításának biztosítása és finanszírozása területén kidolgozott termékeit mutatta be.

Az eseményt egy forró hangulatú plenáris kerekasztal beszélgetés zárta, „Precíziós logisztikai megoldások a gyakorlatban” címmel. Itt az egész nap során tárgyalt szakmai területekről felvetődött kérdésekről beszélgettek, Csánk Péter a BPW kereskedelmi vezetőjének irányításával, a mezőgazdasági termelés, a gépgyártás, a gépkereskedelem, az alkatrészellátás, a tudomány, a felsőoktatás vezető szakemberei. A hallgatóság soraiból érkezett kérdések megvitatása után alig maradt idő a „szerelő verseny” díjkiosztására, valamint a tombola értékes nyereményeinek „kihúzására”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük