Hírek

MEGOSZ az „Agritechnica 2019” kiállításon

A kétévente Hannoverben megrendezett Agritechnica kiállítás talán a legnagyobb mezőgépészeti seregszemle a világon. Itt csak azoknak a gyártóknak éri meg részt venni, akik a világpiacon versenyképes termékeket állítanak elő. A kiállításon megjelenik a magyar mezőgazdasági gépgyártás számos terméke….

Az AgroVIR Kft. 2017 után ismét kiállítóként jelenik meg az idei Agritechnicán (Hall 15 / Stand H16). A folyamatosan fejlődő AgroVIR Global vezetői információs rendszer mellett idén a VisibleFarm megoldás is bemutatkozik. A VisibleFarm API egy felhőalapú adatfeldolgozó, adatintegrátor szolgáltató és fejlesztői könyvtár, amely támogatja a mezőgazdasági szoftverfejlesztőket az alkalmazások létrehozásában, egy szabványosított és normalizált adatmodell felhasználásával, amely összekapcsolja és összevonja az adatokat bármely platformon. A rendszer választ ad arra a kérdésre: hogyan tudjuk a gazdaságunkban azokat az adatokat, amelyeket több különböző rendszer generál, közös nevezőre hozva felhasználni? A standon az AgroVIR rendszerét egy vezérelt terepasztal segítségével is bemutatják, ahol a „Global” rendszerben összerakott munkaműveleteket a makettek „elvégzik”. A vállalat terméke az Agritechnicán először meghirdetett verseny „Systems & Components Trophy – Engineers’ Choice” kategóriájában jelölést kapott. Szurkoljunk a minél jobb helyezésért, az eredményhirdetés Hannoverben, november 10.-én 17-18h között lesz (Future Lounge at SYSTEMS & COMPONENTS / Hall 17, G 01).

A VisibleFarm koncepció vizuális szemléltetése

A Busa Bt két évvel ezelőtt, az első Agritechnica kiállításon való részvételük során még teljesen vakon kiabálták a világba: „Miénk a legjobb kultivátor, nézzétek!”. Idén, ennek folyományaként, már rengeteg nyugat-európai gazda mondja, hogy nincs a Busához fogható. A sikereken felbuzdulva, a szerzett tapasztalatokra építve a 11-es pavilon D60-as standján mutatják be az elmúlt két év intenzív fejlesztésének eredményét. A 12 soros kultivátoruk új váza hidraulikusan csukódik 2,7m széles 4m magas szállítási méretben, úgy, hogy közben marad hely egy 600 literes aprómag vetőgépnek. Mondani sem kell, hogy a gép lelke a forgókapás művelőelem, ami lassan, de biztosan bizonyítja Európa szerte, hogy nincs művelőelem, ami megközelíti a munkaminőségét. A stand másik gépe egy forgókapás magágykészítő, melyet szintén folyamatosan fejlesztenek az új talajművelési irányzatokhoz alkalmazkodva. Ez a gép Magyarországon már megszokott, máshol azonban a szélsőséges körülmények közt is megbízhatóan működő funkciói nagy újdonságot jelentenek.

A Busa sorközművelő kultivátorának munkaminősége szemmel látható 

A BPW-Hungária Kft a német anyavállalat a BPW Bergische Achsen KG. Standján (15. csarnok, E05 stand) jelenik meg termékeivel, a BPW csoport bemutatja az előző évek folyamán kidolgozott futómű-technológiai megoldásait – a talajműveléstől kezdve a vetésen, a trágyázáson és a növényvédelmen át a betakarításig és a szállításig bezárólag minden folyamathoz testre szabott megoldást kínálva, a többek között a Magyarországon fejlesztett „intelligens mezőgazdasági futóművel” is. A futóműre épített „AGRO Hub“ rendszer méri a fontosabb üzemi jellemzőket, kommunikál, amely nemcsak pontos információt szolgáltat a jármű üzemi adatairól, hanem hozzávetőlegesen 2 %-os pontossággal leméri a rakomány súlyát is, anélkül, hogy a járművel mérlegre kellene hajtani. Az összes adat ISOBUS interfészen keresztül közvetlenül a vontató járműbe vagy Bluetooth segítségével vezeték nélkül mobil végfelhasználói készülékekbe továbbítható. Az adatok elszámolás céljából kiértékelhetők: grafikusan elemezhetők. 

A BPW intelligens futómű-technológiai megoldásai minden folyamathoz testre szabott megoldást kínálnak.

A hazai mezőgépgyártók élmezőnyébe tartozó törökszentmiklósi CLAAS Hungária Kft. a nálunk is jól ismert, nagyhírű CLAAS multinacionális mezőgépgyártó cég népszerű kombájnjainak vágóasztalait, 1997 óta, Magyarországon fejleszti, tervezi és gyártja. A CLAAS standon (Hall 13, Stand C02) tekinthető meg a magyar mérnökgárda legújabb vágóasztal konstrukciója a Convio adapter, amelynek különlegessége, hogy a levágott terményt a hagyományos behordó csiga helyett mindkét oldalról gumihevederek szállítják középre a bedobó hengerhez. A Convio Flex változatnál a hevederek vázszerkezete és a kaszasín flexibilis kialakítású. A CLAAS vágóasztal család új tagjával mindenfajta nyári és többféle őszi érésű termény (kalászos gabonák, repce, borsó, fűmag, rizs, szója stb.) nagy teljesítménnyel takarítható be számottevően alacsony adapter-veszteség mellett. Az új Convio adaptercsalád komoly nemzetközi elismerésekben részesült, bronzérmet kapott a SIMA kiállításon és elnyerte az ASABE (Amerikai Mezőgazdasági és Biológiai Mérnökök Társasága) innovációs díját is. Természetesen a több mint 20 éve piacon lévő csigás VARIO vágóasztal továbbfejlesztett változata és a számos innovatív megoldást felmutató, „Az év magyar mezőgépe 2018” a CORIO CONSPEED kukorica csőtörőcsalád tagja is ott lesznek a legújabb CLAAS kombájnokon. 

Convio adapter- a flexibilis megoldás

A Digitroll Kft. immár hagyományos résztvevője az Agritechnikának (H13, SB18).  A kiállított egyedi megoldások a problémamentes vetést biztosítják. A folyamatos innovációnak köszönhetően a Digitroll kifejlesztette a XeedSystem-et és a hozzákapcsolódó Flowsense szenzort, a legkifinomultabb vetésellenőrző rendszert, amely pontosan képes a pneumatikus gabonavetőgépeken a vetőmagokat számolni. A XeedSystem a kényelem mellett nyugalmat, biztonságot jelent és azt a magabiztosságot adja, hogy a vetés eddig még soha nem tapasztalt magas minőségben végezhető el. A rendszer használatával a pneumatikus gabonavetőgépek történetében először lehetőség nyílik arra, hogy a gépkezelő számszerű visszajelzést kaphasson a magkalibráció helyességéről a ténylegesen kivetett mennyiség akaratlagos vagy akaratlan menetközbeni változásáról

  • másodpercenként frissített oszlopdiagrammokon nyomon követhesse az egyes sorok teljesítményét a többiekéhez képest
  • vagy alapfunkcióként azonnali jelzést adjon a vetőcsövek eltömődéséről. A Flowsense szenzor annyira érzékeny, hogy már akkor is jelezni képes egy eltömődést, amikor az még meg sem történt, de már kialakulófélben van.

Az agrár logisztikában vezető szerepet játszó Fliegl Abda Kft 8 féle hazai gyártású, magyar termékkel jelenik meg a Fliegl cégcsoport 1800 m2-es standján (H4, A40). Megjelenik a forgózsámolyos ZPW 120 bálaszállító és a DPW 210 BL keretes bálaszállító, – mindkettő a megszokott horganyzott kivitelben. Kiállítják az új fejlesztésű ULW 40 átrakókocsit, gumihevederes járószerkezettel és 500 mm átmérőjű átrakócsigával. Helyet kap a hagyományos TMK 273 teknős billentős kocsi, valamint a SKATE 15/12 méteres csigás terítőegység, melynek különlegessége, hogy a szórási szélesség változtatható 15 és 12 méter között, ami a különböző szélességű művelőutas technológiát segíti. Az Agro-Center üzletág termékei közül a régóta magyar gyártási palettán szereplő FA 600 betonkeverő és a KEH 2300 seprőgép lesz látható, míg a Baukom részéről a TMK Stone-Master 252, építő- és nehézanyag szállításra szolgáló tandem teknős. A kiállításon abdai kollégák is részt vesznek majd, akik szeretettel fogadják a magyar érdeklődőket is!

A Fliegl precíz hígtrágya kijuttatást megvalósító gépe (SKATE 15/12)

A Güttler Kft, az anyavállalat standján (H11, C50), a magyar gyártású csúcstermékével a Supermaxx kultivátorral  jelenik meg, a (amely tulajdonképpen egy sokoldalúan változtatható talajművelőgép-rendszer. A talajművelési célnak, a környezeti feltételeknek (évszaknak), megfelelően lehet összeállítani a gépet, amely így egyaránt alkalmas lehet talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz és köztes növények vetéséhez, vagy akár fagyos talajok műveléséhez.

Zöldítés és tarlóhántás egy menetben a Güttler Supermaxx kultivátorral

A McHale Hungária Kft hosszú évek óta az ír anyavállalattal karöltve jelenik meg a hannoveri Agritechnica kiállításon (H27-D50 stand). A Magyarországon készülő F5 sorozatú fixkamrás illetve a V6 sorozatú változókamrás bálázók képviselik a hazai gyár termékeit. A kiállításon újdonságként jelenik a V6 sorozat megújult modellkínálata, melyek ezen alkalommal kerülnek először bemutatásra a nemzetközi nagyközönség felé.

Az OPTIGÉP Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. az Agritechnica kiállításon (H13, B 18) napraforgó és kukorica betakarító adaptereivel vesz részt. A NAS típusú napraforgó és az OptiCorn típusú szárzúzóval szerelt kukorica adapterek széles választékban kaphatók; bármely típusú kombájnra adaptálhatók. A NAS adapterek fix, szárzúzós és csukható változatban készülnek, segítségükkel a ledőlt vagy beteg napraforgó is nagyon kis veszteséggel betakarítható. A PSM és PSM CS típusú szárzúzóval szerelt napraforgó betakarító adapterek hatékony szárzúzást végeznek alacsony, dőlt állományban is. Használatukkal a talajtaposási kár csökken, erő- és munkagépigény, valamint a külön menetben történő szárzúzás munkaideje és költsége takarítható meg. Az OptiCorn típusú kukorica adapterek speciális, késes törőhengerei biztosítják a hatékony szárlehúzást, nagyobb haladási sebesség mellett is. Az OptiCorn Premium kukorica-betakarító adapter alumínium hajtóműházas hajtásrendszerrel rendelkezik és korrózióálló anyagból készül a vázszerkezet, valamint a részegységek 90 %-a.

Kifinomult kivitel és forma: az Optigép OC 676 Premium adaptere

Jogosan mondják, hogy Magyarország a betakarítógép adapterek gyártásában nagyhatalom. A hazánkban fejlesztett adaptereket a világ minden részén alkalmazzák.

Az OROS Divízió Linamar Hungary Zrt. (13A10 stand) termékeivel igazolja ezt az állítást. Professzionális szárzúzás valósítható meg az OROS CORNADO-val. A törőhengerek alatt helyezkedik el a szárzúzó berendezés. Kialakításának és elhelyezkedésének köszönhetően a speciális keményfémmel felszórt kétoldalas kések a törőhengerek által „megfogott szárat 5-6 cm-es darabokra aprítják a szár állagától függetlenül. A száraprítási paraméterek akár 11-13 km/h betakarítási sebesség mellett is változatlanok. A nemzetközi bemutatókon elért eredmények alapján ez a világ egyik legjobb szárzúzója. Az OROS fejlesztő mérnökei, a formai változtatásokon túlmenően, számos szerkezeti fejlesztést is végrehajtottak, amelyek közül a törőegységeknél elért jelentős súlycsökkenés a legfontosabb. A kivételes igénybevételre tervezett hajtóműházak alumíniumból készülnek. A hagyományos lánchajtást felváltotta a kardánhajtás, amely semmilyen karbantartást nem igényel a betakarítási időszak alatt. Az adapterek színes műanyagburkolattal készülnek, ami a súlycsökkenés, a jobb csúszási képesség, a kopásállóság és a fagyállóság tekintetében egyaránt előnyös megoldásnak számít. A csőtörő adapterek opciós kiegészítőkkel is felszerelhetők: csonktaposó a kombájn gumiabroncsainak védelméért, talajkövető rendszer az optimális tarlómagasság érdekében, oldalmagasítás a szem- és csőveszteség minimalizálásáért, kabinból állítható elektromos vagy hidraulikus működésű törőléc-távolság állító berendezés a gazda kényelméért és az aratás időtartamának csökkentéséért. A napraforgó betét segítségével az OROS CORNADO könnyen és gyorsan átszerelhető napraforgó betakarításra. Soronkénti biztonsági kapcsoló szavatolja a hajtóműházak, valamint a kanalas láncok extrém terhelés elleni védelmét, hosszú élettartamát.  Az OROS CORNADO 50. jubileumi születésnapja alkalmából a gazdák bizalmát a gyártó 50 hónap garanciával jutalmazza meg, ezáltal méltó lett arra, hogy a kukoricabetakarító adapterek között a megbízhatóság ikonjának nevezzük.

A kiállításon szereplő OROS SUN+CHOP adapterrel a különböző állományú napraforgó betakarítása és optimális szárzúzása lehetséges egy menetben. Akombájnfülkéből állítható szárzúzó egység alacsony tarlót hagy, megkönnyítve a talajművelő munkákat. A vezérléssel különböző betakarítási magasságok esetén is tartható az optimális szárcsonkmagasság.
Előre dőlt állománynál és különböző magasságokban is biztosítható a professzionális szárzúzás és a szemveszteség minimalizálása.

A „régi” OROS CORNADO legújabb fejlesztései megtekinthetők az Agritechnican

A vezérléstechnikával foglalkozó RoSYS Kft a „System&Components” csarnokban mutatja be legújabb fejlesztéseit (H14/15, J23 stand). A LogBox képes a gépek CANBUS és ISOBUS hálózatáról adatokat gyűjteni és azokat online továbbítani az adatfeldolgozó szerverek felé. A készülék az erőgépbe való bekötés után automatikusan felismeri a csatlakoztatott hálózatokat  (ISOBUS-t (ISO11783), SAE J1939-as univerzális CAN-busz hálózatokat), ODB vagy CANopen protokollokat. A készülék az ISOBUS-ról automatikusan összegyűjti a munkagépek és a művelés adatait míg az erőgép diagnosztikai hálózatáról begyűjti az üzemanyag fogyasztás, üzemóra és egyéb működési paramétereket. Az adatgyűjtő eszköz család egy saját, GINOP támogatásban részesült fejlesztés eredménye. A gyártás jelenleg Magyarországon, valamint Németországban folyik. A vállalat a partnereivel, több magyar mezőgépgyártóval is, folyamatosan bővíti a támogatott diagnosztikai és on-line kommunikációs protokollok számát.

A LogBox eszközök megbízható adatátvitelt biztosítanak szélsőséges körülmények között is 

 Az ismertetett cégek számos, a világpiacon versenyképes, termékkel jelennek meg az Agritechnica kiállításon, amelyek mindegyike jelentős innováció. Látható, hogy a Magyarországon működő multinacionális cégek leányvállalatai nem összeszerelő üzemek, nem csupán alkatrészgyártó beszállítók. Ezekben a gyárakban komplett gépek, gépegységek gyártása mellett jelentős fejlesztő, önálló mérnöki munka folyik, szabadalmak, új megoldások születnek. Örvendetes, hogy egyre több magyar tulajdonú, a KKV körbe tartozó vállalat is eredményesen vesz részt az Agritechnicán. Mindegyik újdonságra jellemző a korszerű elektronikus megoldások, a digitális technika alkalmazása. Több magyar cég az információ technológia területén ért el nemzetközi szinten mérhető eredményeket, termékeik a világpiacon sikeresek. Érdemes tehát meglátogatni a magyar gyártmányú gépeket bemutató standokat, az Agritechnica kiállítás alatt, november 10-16. között.