Hírek

A hazai agrárfejlesztéshez igazodó mezőgépgyártás

A fejlesztésére szánja a 2020-as év szakmai tevékenységét a MEGOSZ, döntötte el a szervezet Elnöksége. A programot az Agrárminisztériummal együttműködve hajtjuk végre. Ennek első lépéseként az Agrárminisztériumban került sor arra az előadásra, amelyben a szervezet főtitkára vázolta a MEGOSZ programját

A MEGOSZ főtitkára bevezető előadásában részletesen bemutatta, hogy a szervezet milyen feladatokat akar elvégezni az agrár innováció, a gépfejlesztés területén. Ezek képezik az Agrárminisztériummal, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal, valamint az egyetemekkel tervezett stratégiai együttműködések lényegét.

A főtitkár rámutatott arra, hogy az Irinyi gazdaságfejlesztési terv előkészítésekor (2015-ben) a MEGOSZ bemutatta: a hazai géppiacnak akár a duplázása várható középtávon. Ez a becslés megvalósulni látszik.

Fontos tehát a hazai gépgyártás arányának növelése, tehát a marketing tevékenység. Ennek jelenleg egyik legnagyobb akadálya, hogy a nemzetközi mércével is jelentős AGROmashEXPO kiállításon a magyar gyártmányú gépek közel dupla áron vehetnek részt a külföldiekhez viszonyítva. Ezen az állapoton sürgősen változtatni kell!