Hírek

A magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzete a koronavírus járvány alatt

Rádióriportban feltett kérdésekre adott válaszai, valamint egyik agrárújságban megjelent cikkhez történt hozzászólása alapján a MEGOSZ főtitkára rövid összeállításban mondja el véleményét, a címben megjelölt témakörben

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet féléves jelentése alapján, a hazai mezőgazdasági géppiac 1%-al növekedett 2019 hasonló időszakához viszonyítva. Az 5% körüli európai piac szűkülés mellett ez a szerény növekedés figyelemre méltó. A mezőgazdaságnak működnie kell a pandémia idején is, tehát szükség van input anyagokra, gépekre, berendezésekre. A járvány alatt a hazai mezőgazdasági gépgyárak folyamatosan működtek. Az alapanyag-, részegység-, alkatrészellátásban voltak ugyan fennakadások, de ezeket is sikerült rugalmasan megoldani, jelentős leállásokra nem került sor. A hazai gépértékesítést áttekintve kimagasló eredményeket is találunk. Például a vizsgált időszakban jelentősen (68%-al) növekedett a betakarítógép-adapterek hazai forgalma. Egyes hónapokban pedig a pótkocsi értékesítés ért el csúcsokat. Magyarországon mind a két területen a hazai gépgyárak a piacvezetők. Az Európai Mezőgazdasági Kereskedők Szövetsége (CLIMMAR) által készített világpiaci elemzés szerint az ezredfordulótól a mezőgazdasági gép világpiac éves növekedési üteme 4-5%.

A mezőgazdasági gép világpiac növekedési trendje

Ez a folyamatos lineáris növekedés kifejezi a mezőgazdaság gépigényét, amennyiben csökkenés következik be (mint 2009-ben történt), a következő években ezt nagyobb növekedés kompenzálja. Várhatóan ez a hatás következik be a pandémiás válság nyomán is. Valahol ezt támasztja alá a mezőgépgyártók véleménye. Az Európai Mezőgazdasági Gépgyártók Szövetsége (CEMA) folyamatos reprezentatív felmérést végez az „üzleti klíma” jellemzésére. Ennek keretében mérik a gyárak értékelését a jelenlegi és a jövőbeni piaci kilátások vonatkozásában. Érdekes, hogy ez a mutató jelenleg jobb, mint az elmúlt esztendőben!

Az „üzleti klíma” alakulása

A gépellátási mutatók változása tehát szoros kapcsolatban áll az élelmiszerellátással. Ezért a mezőgazdasági gépgyártás hatása nem csupán ipari vonatkozásokban, hanem a mezőgazdasági termelés fejlődése vonatkozásában is jelentős. Az ágazat kilátásai relatív értelemben jók, mivel az export arány 80% körüli! A magyar mezőgazdasági gépgyártás nemzetgazdasági mutatói szerényebbek ugyan, mint néhány más ágazat (pl. autóipar) mutatói. Azonban ez az ágazat fontos nemzetgazdasági szerepet tölt be, többek között, a válság-tűrése, iparfejlesztési jelentősége, a stratégiai élelmiszertermeléshez való kötődése, a műszaki fejlesztés és irányítás hazai meghatározottsága miatt. Ennek felismerése az előző válság után is megtörtént, tehát reménykedhetünk, hogy most ténylegesen is megvalósul a mezőgazdasági gépgyártás fejlesztésének nemzeti elősegítése!