Gabonatechnika

Minőségi fejlesztések a gabonatechnikában

Magyarországon a szántóterület legnagyobb részén gabonatermelés folyik. A jó minőségű gabonafélék nemesítésében, a szaporítóanyag, a vetőmag előállításban a világ élvonalába tartozunk. Nem véletlen tehát, hogy a hazai mezőgazdasági gépgyárak fejlesztései is jelentős mértékben erre a területre irányulnak. A témakörhöz kapcsolódóan, cikkünkben a megtermelt jó minőségű gabona értékmegőrzését és javítását szolgáló betakarítás utáni, „post-harvest” műveletek hazai technikai megoldásaival foglalkozunk.

A gabonafélék kezelését alapvetően a hasznosítási cél határozza meg, amely élelmiszer, takarmány, vetőmag, valamint ipari jellegű lehet. Mindegyik területen a termék minőségére szigorúak az előírások. Az egészségvédelmi és élelmiszer biztosági rendelkezések az emberi és állati táplálkozást szolgáló termékeknél meghatározóak. Ezekben az esetekben az sem mindegy, hogy a gabona alapanyagból az élelmiszer és takarmányipar milyen terméket akar előállítani (más sütőipari értékek, aminosav komponensek jelenthetik az optimumot). A nagy befektetéssel létrehozott genetikai program, a vetőmag, csírázó képességének megőrzése mellett fontos lehet a kártevőkkel szembeni ellenállás növelése, amely vegyszeres kezeléssel, csávázással lehetséges az egészségvédelem biztosítása mellett. Az egyre szélesebb hatás-spektrumú, drága vegyszerből igen kis mennyiséget kell nagy pontossággal a mag felületére felvinni. Az ipari hasznosítás (pl. etanol, bioműanyag, vegy-, gyógyszeripari alapanyag) szintén minőségi kritériumokat ad meg. Az említett előírások, elvárások elhanyagolását a piac keményen bünteti: a termék átvételekor a mért jellemzők alapján fizetnek. A gondatlanság, a gyengébb feldolgozási technológia tehát komoly gazdasági kárt okozhat, a termék tönkre mehet, vagy alacsony hozamot nyújt (pl. tüzelőanyagként). Felértékelődik a termék beltartalmának pontos mérése, a jellemzők szerint történő szeparálás, válogatás, a tisztítás. Az egyik legnagyobb mezőgazdasági munkacsúcs a gabona betakarítása, a „kampány” ideje alatt rengeteg anyagot kell kezelni. A megfelelő tárolókapacitás gazdasági hasznot hozhat az optimális időben történő értékesítés révén. Saját felhasználás (pl. takarmányozás) esetén szintén tárolni kell a gabonát. A gabona élő anyag, így alapvetően a hőmérséklet, a nedvesség (víz), és a levegő (oxigén) befolyásolja a kedvezőtlen életfunkciók elindulását (pl. csírázás, fermentáció, beltartalmi átalakulások). Ezért, a minőségmegőrzés szempontjából fontos, hogy a tárolt mag „alvó”, egyensúlyi állapotban legyen. A kukoricamagot egy adott hőmérsékletű és páratartalmú légtérbe helyezve meghatározott, úgynevezett egyensúlyi nedvességtartalmú lesz (1. ábra).

1. ábra A kukorica egyensúlyi nedvességtartalma (szorpciós izotermái)

Például (száraz bázisra vonatkoztatva) 24% nedvességtartalmú szem 60 % nedvességtartalmú, 30 0C hőmérsékletű térben körülbelül 13% nedvességtartalomra szárad (1. ábra 1-es állapot), vagyis nedvességet ad le (deszorpció). Ez a folyamat hosszú időt vehet igénybe, ezért a szárító levegő termikus jellemzőinek megfelelő beállításával, valamint lég-és anyagáramlási megoldásokkal operáló modern szárítástechnika gyorsan, kíméletesen és gazdaságosan végzi el ezt a folyamatot. Amennyiben ugyanezen a hőmérsékleten a 12% nedvességtartalmú kukorica nagyobb páratartalmú (90%) légtérbe kerül (1. ábra 2-es állapot) vizet vesz fel (adszorpció), körülbelül 20%-ra nedvesedik. Mivel a víz leadási és a felvételi (deszorpciós és adszorpciós) egyensúlyi nedvességtartalmak kicsit eltérnek, az átlagértékek (1. ábra) nem teljesen pontosak. A nem egyensúlyi állapotban lévő gabona esetében tehát felületi nedvesedés következhet be, amely kedvez a káros kémiai és biológiai folyamatoknak, minőségromláshoz, hőmérséklet emelkedéshez, akár öngyulladáshoz, vezethet.

Szakmai ajánlások vannak a tárolásra irányulóan (pl. MSZ 6177), azonban az optimális tárolhatóság tartományának meghatározásakor figyelembe kell venni a kártevők, a fertőzések, a biológiai folyamatok hatását (2. ábra). A betakarított mag felületén, valamint az üzemi légtérben rengeteg fertőző kórokozó, illetve kártevő található, amelyek szaporodását szintén az említett környezeti jellemzők befolyásolják.

2. ábra A gabona tárolhatóság optimális tartományának alakulása

Kereskedelmi forgalomba kerülő gabona csak egyensúlyi állapotban levő lehet, a logisztikai minőségromlás miatt, tehát a megfelelő szárítás itt elkerülhetetlen. A 2. ábrán bemutatott tárolási tartomány betartása a tárolt halmaz minden pontján, megfelelő légtechnikai eljárásokkal, mechanikus keverési módszerekkel biztosítható. Saját felhasználás esetén (pl. takarmány), alkalmaznak átszellőztetéses, hűtve tárolási megoldásokat, tartósításos (pl. szerves savas készítményekkel) eljárásokat, a különböző kémiai kezelések mellett.

A vázolt gabonatechnika láthatóan rendkívül szerteágazó, a legnagyobb multinacionális gépgyárak termék kínálata sem képes minden igényt kielégíteni. A Mezőgépgyártók Országos Szövetségének (www.megosz.eu ) Tagvállalatai komplett technológiákat fejlesztenek, telepeket terveznek és kiviteleznek. A rendszerekbe épített gépek jelentős része nem saját gyártmány, a mezőgazdasági termelők igen sokféle igényeinek megfelelően, a beszerezhető legmegfelelőbb megoldásokat alkalmazzák.

Együttműködő partnerünk a Takarékbank Agrárcentrum ( https://takarekbank.hu)elemzői révén ismerjük a termelés és a logisztika precíz szervezésének eredményre gyakorolt hatását.

Kalászosok terén alacsony hazánkban a fémzárolt vetőmagok aránya (egyes fajtáknál 30% alatti), ami önmagában véve nem jelentene gondot, ha megfelelő minőségű saját előállítású mag áll rendelkezésre és azt csávázzák is. A kezelés minden szintjén minőségbiztosított, jó vitalitású saját célú vetőmag előállítást biztosító értéknövelő beruházások rövid idő alatt megtérülhetnek, amennyiben a választott technika megfelelő. Ehhez nyújt „személyre szabott” műszaki támogatást a magyar gépgyártó, így a beruházó számára előnyös, a bank vonatkozásában biztonságos a hazai gyártású gépek finanszírozása! Ehhez nyújthat segítséget a Takarékbank Agrárcentrum honlapján elérhető az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel + (ASZB+) amely fix kamatozású és támogatott (https://takarekbank.hu/agrarcentrum/agrar-szechenyi-beruhazasi-hitel-plusz), így az ügyfélnek az évi nettó 0,5% kamatteher is rögzíthető akár a beruházás teljes megtérülési idejének végéig (6-10 év). Amennyiben az ASZB+ hitel feltételeinek a támogatástartalmi korlátok, vagy a már elhasznált krízis garancia kerete miatt nem tud megfelelni egy gazdálkodó, a Takarékbank Agrárcentrum egyéb, kedvező és fix kamatozású finanszírozást tud biztosítani (https://takarekbank.hu/agrarcentrum/takarek-agrar-beruhazasi-hitel) az „NHP Hajrá” program keretein belül eszköz hitel és lízing konstrukcióik révén is*.

Az Agrofém 71 Kft (www.magtisztitogep.hu) jól kiegyensúlyozott magtisztító gépeket és tartozékait gyártja. A sík lengőrostás szerkezetet megfelelő szelelő rendszerrel látják el, így a méret (alak) és a lebegési tulajdonságok alapján lehetséges az elő- és utótisztítás. A gumigolyós tisztítással ellátott rosták, a felhasználói igényeknek megfelelően cserélhetők, a lengés-szám változtatható, valamint a szellőztetés jellemzői állíthatók. A gyártott Agros típusú sorozat a kisebb teljesítményű (búzában 3t/h) két rostasíkkal szerelt mechanikus tisztítóktól a nagyobb (60 t/h) berendezésekig felmerülő igényeket tud kielégíteni (3. ábra). Az egyszerűen beállítható jó ár-érték arányú berendezésekből már megközelítően ezer darabot értékesítettek (https://magtisztitogep.hu/munkainkbol/telepitesek-uzembe-helyezesek/).

3. ábra Porleválasztóval ellátott, beépített Agros 60 magtisztító gép

A Győri Ipari Park a hazai autóipar fellegvára, az itt letelepült kb. 110 cég között a CHH Műszaki KFT (www.chh.hu),üdítő kivételként, de az innovatív környezethez illeszkedően, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar tevékenységét szolgálja. A vállalat nagy gondot fordít a felhasználói igényeket kielégítő gabona technika kialakítására: a Partnerrel együtt, egyedi CAD (számítógéppel támogatott) rendszerben terveznek, akár virtuálisan be is mutatják a komplett telep megépülését. A helyszíni kivitelezés a tervek precíz megvalósításával történik, a korszerű gyártóüzemben nagy pontossággal elkészített részegységekkel, amelyhez a legkorszerűbb gyártástechnológiát, például „Bystronic fiber” lézervágó géppel megvalósuló alakos lemez-szabást alkalmaznak (4. ábra). Hazai viszonylatban egyedülállóan a CHH Műszaki KFT a győri vizsgálólaborban teszteli a különleges magokhoz tartozó gép beállításokat és programokat.

4. ábra Korszerű lézer-lemezvágó. Precízen „összerakott” acélszerkezet

A vállalat a feldolgozó-kezelő telepek kialakításánál a kiforrott, alaposan tesztelt világmárka Cimbria gépeket alkalmazza. Például a vetőmag előállítási technológiában élenjáró precíziós CIMBRIA HEID CC50 csávázógép (5. ábra) optimalizálja a vegyszerfelhasználást, az egyenletes felületi fedést, minimalizálva a környezeti terhelést. A gép a rotációs cirkuláció szabadalmaztatott elvét felhasználva, a receptura szerint teljesen automatizáltan végzi a csávázást, vagy akár az inkusztrálást, a drazsírozást. A nagy pontosságú, AGROmashEXPO innovációs díjjal elismert Cimbria Heid MASSFLOW csávázószer tömegáram mérő, a recepteket tároló, érintőképernyős megjelenítéssel programozható számítógéppel együtt végzi a rendszer vezérlését.

5. ábra A CIMBRIA HEID CC50 csávázó- és a Cimbria Sea színosztályozógép

A vetőmagüzemek hasznos eszköze a 99,9%-os tisztaságot biztosító Cimbria Sea színosztályozógép(5. ábra). A gép a látható (400 nm) és az infravörös 2000 nm spektrum tartományban 0,06 mm pixel érzékenységgel a biológiai tulajdonságokat érzékelő optikai jellemzők mellett, méret és alak szerint képes osztályozni, akár 16 különböző klasztert. A működtetés, a beállítás itt is könnyen tanulható érintőképernyős megoldással végezhető.

A Farmgép Kft (www.farmgep.hu) hosszú ideje fejleszti és gyártja a piacon sikeres csávázógépeit stabil és mobil kivitelben. A „triazol” hatóanyag csoport kivonása kapcsán elindult növényvédőszer fejlesztés eredményeként olyan vetőmagcsávázó szerek kerülnek forgalomba, melyek akár 170 napos tartamhatást biztosítanak, ezáltal a bokrosodás végi fungicides beavatkozást feltudja váltani a vetőmag csávázása. A csávázószerek összekeverése kicsapódást, besűrűsödést okozva rontja a folyamat minőségét, hatásosságát. A felmerült felhasználói igény figyelembevételével valósult meg a két csávázó egységgel rendelkező Mobitox gép kifejlesztése. A tartályokból önálló szivattyúk által kerül nagy pontossággal a mag felületére a hagyományos és az új generációs csávázószer, elkerülve a tank-keverék károsodását.

A kialakított megoldás – az egyes komponensek célszerű párosításával – lehetőséget nyújt

mikroelem, szerves sav tartalmú hozamfokozó készítmények, egyéb kártevők elleni szerek stb. egyidejű felvitelére, széles termelői technológiai igényt kielégítve. Amennyiben azonos csávázószerrel történik a beavatkozás, a dupla kapacitás mellett, finomabb fedést biztosít az eszköz, a kettős működés okán. A megfelelő anyag és vegyszeradagolás teljesen automatizált módon valósul meg. Az új fejlesztésű MOBITOX-SUPER II (https://youtu.be/X9Q-oreMeC0) az önjárás szabályzásával a megfelelő minőségű csávázáshoz szükséges mennyiségű terményt veszi fel (6. ábra). A szivattyúk folyadékárama 60-350 liter/óra, a névleges csávázási teljesítménytartomány: 4 – 20t/óra (búzában mérve). Az adagolás hibája kisebb mint ±2 % (30 – 100 % közötti beállítási tartományában).

6. ábra A MOBITOX-SUPER II üzemi állapotban

A 60 éves múltra tekintő Hevesgép Kft (www.hevesgep.hu) termékportfóliójának jelentős részét a piacon jól ismert gabonatechnika gépek teszik ki, melyek teljes spektrumban biztosítják a szemesterményeken – közvetlenül a betakarítás után – végrehajtandó műveletek gépesített elvégzését a tisztítástól kezdve, a szárításon keresztül, egészen a szakszerű tárolásig. Az egyedi vevői igények figyelembevételével komplett telepi rendszerek gyártását, kivitelezését végzik. Gyakorlati tapasztalatokon, piaci igényeken és trendeken alapuló folyamatos fejlesztésekkel biztosítják termékeik minőségét. A rendszer teljesen automata, a folyamatot egyetlen ember felügyeli. Fő gépegységek a szemestermény tisztító, porleválasztó, szárító, tranzittartály és silótároló. A fő egységek közötti összehangolt anyagáramlást nagy szállítási teljesítményű rédlerek, serleges felhordók, váltók és tolózárak biztosítják. Termékeik robosztus, horganyzott kivitelűek, így üzembiztos és időtálló gépek, melyek kevés karbantartást igényelnek (7. ábra). Jelenleg a továbbfejlesztés fókuszába a porleválasztás és a szárítás témaköre került. A jelenlegi porleválasztó rendszerük a hatóságok által megállapított környezetvédelmi határérték alatt működik, azonban környezeti és egészségügyi megfontolások miatt céljuk a tisztításnál leválasztott, a környezetbe jutó por mennyiségének további csökkentése.

7. ábra Hevesgép Kft. által gyártott gabonatechnikai berendezések bemutatóállomása szolgáló rendszer egy részlete.

A rövidesen piacra kerülő rendszer gazdaságos beruházási és üzemelési költségek mellett, maximális hatékonysággal fog működni. Szemestermény szárításnál kiemelten fontos a megfelelő levegőmennyiség, és az egyenletes anyagáramlás biztosítása. A jól bevált gyűrűaknás szárítójuk továbbfejlesztése az anyagmozgatás, illetve a szárítóközeg optimalizálására irányul (levegőmennyiség, gázégő helyes beállítása és szabályozása). A Hevesgép által fejlesztett gépek különböző birtokméretű gazdaságokban alkalmazhatók, üzemeltetésük minden szempontból kielégítik a vevői igényeket.

Tekintse meg a Hevesgép Kft. videóját egy üzemkész gabonatisztító, szárító, illetve tároló telepről (https://youtu.be/zH-xNYs-mb4), valamint gyártelepükön belül összeállított bemutató állomásról (https://youtu.be/HHOBuLJ2hpw).

A Hetech Trend Kft (www.hetech.hu) által fejlesztett és gyártott H-TECH típusú, gravitációs anyagmozgatású konvektív hőátvitelű terményszárító berendezés jól ismert a Kárpát-medencében. A hatékonyabb működést olyan terményoszlop kialakítással érték el, amelyben a lefelé mozgó termény (8. ábra) csörgedező módon áramlik. Ennek két nagy előnye van: a „meleg oldali” térből a „hideg” oldal felé áramló levegő kedvezően vékony rétegen halad keresztül (8. ábra piros nyilak). A másik előny a terelőlemezek által megvalósuló termény „forgatás”. Ezek eredményeképpen hatékony és egyenletes száritást érünk el. Természetesen az anyag és levegőáramok mindkét palástoldalon fennállnak, csak a szemléltetés okán egy-egy áramképet mutatunk.

8. ábra A Hetech Trend Kft szárító berendezésének metszete

Az oszlopok segítségével elkerüljük a silórendszerekben tapasztalt örvénylő-ürülési problémát, a szárítandó termék nagyobb homogenitását elérve. A torony alján, a termény adagolását, önálló fejlesztésű, speciálisan vezérelt szerkezet végzi a kíméletes terményszárításnak megfelelően. A szárítótérben elhelyezett hőmérők, valamint a nedvességtartalom mérők alapján számítógép szabályozza a berendezés üzemét, változtatva a tüzeléstechnikai paramétereket, a termény eltávolítást és a ventilátorokat. A gyártó az üzem méretnek (kapacitás-igénynek) megfelelően, két csoportba sorolja a szárítókat. A kisebb kialakításhoz „FARMER” típusú változatot (4; 7; 10 t/h teljesítményben), míg a nagyüzemi felhasználóknak az ipari méretek teljes teljesítményskáláját ajánlja (10 – 40 t/h teljesítményig). Több „modul” beépítésével több lépésben is bővíthető a rendszer. Jelentős energiamegtakarítást érnek el azzal, hogy belső visszavezetéssel, a hűtőlevegő mellett, akár a szárítózóna alsó részénél kijövő levegő hőtartalmát is hasznosítani tudják (amennyiben az vízfelvevő kapacitással rendelkezik).

A Hetech vetőmagtisztító gépcsalád kiválóan alkalmas bio és hagyományos szántóföldi kultúrában előállított, ipari apró és nagy magvak, konyhakerti, virágmagvak és egyes gyógynövények tisztítására. A változó térállású síkrosták és a szelelő rendszer összehangolásával, a fluid állapotot közelítve, biztosítják a csírát kímélő szétválasztást, részben tömeg szerint is (9. ábra).

9. ábra A Hetech Trend Kft szemestermény-tisztító metszete

A gyártó a saját fejlesztésű és gyártású gépcsaládját, a „FARMER technológiák” 25t/h rendszerétől a nagyobb 120(150)t/h teljesítményig ajánlja, országos rostakészlet lefedéssel, szezonális ügyelettel és szervizszolgáltatással. A fiatalos „csapat” mottója: „van élet a mérleg után”!

A Lak-Alarm Kft. (www.lakalarm.hu) terményfeldolgozó technológiák, komplett üzemek kivitelezésére specializálódott. A cég több mint 20 éves fennállása során, számos szakterületén egyedinek számító problémát oldott meg. A gépek tervezését és a helyszíni munkák felmérését a mérnöki csapat végzi. A tulajdonosok célkitűzése, hogy a terményfeldolgozásban érdekelt vállalkozások, gyakorlatilag minden technológiával kapcsolatos problémájára megoldást tudjanak kínálni. Ezért egy közös márkanév (www.sintegroup.hu) alatt működő cégcsoportot hoztak létre, ahol ugyanazt a szakmai színvonalat és minőséget biztosítják a következő területeken:

  • kivitelezést megelőző döntéstámogatás, működtetéssel kapcsolatos szaktanácsadás,
  • takarmánykeverő üzemek https://www.youtube.com/watch?v=5FG9QotoS6o,  terményszárítók, magtisztítók,
  • por-elszívás, malmok, silótelepek,
  • PLC vezérlések, silóhőmérő rendszerek– komplett kivitelezése.

A helyszíni adottságoknak megfelelő tervezői munkát jelentősen megkönnyíti a 3 D lézer szkennelési technológia (LIDAR) alkalmazása. Ezt a technológiát, viszonylag gyorsan tudták integrálni a mindennapos tervezői folyamatokba, melynek eredményeképpen a mérnöki munka hatékonysága is megnőtt. A munkaterületet több pontból beszkennelik, az így nyert alap adatokat felhasználva a szoftver egy 3 dimenziós pontfelhőt, illetve panorámaképeket hoz létre. A mérnökök ennek felhasználásával tudnak geometriai jellemzőt pontosan mérni, illetve a már kész modelleket is körbe tudják járni a majdani rendeltetési helyükön (10. ábra).

10. ábra LIDAR felvétel egy megjelenítése a munkaterületről és beillesztett modell

A 3D szkennelési technológiát szolgáltatásként is végzik. A megrendelő kérheti a saját üzemének, tárolójának, vagy más egységének a szkennelt változatát, melynek segítségével a jövőbeli terveit tudja előkészíteni (www.digitalisfelmeres.hu). A felhasználók igényeinek kielégítésére törekedve többek között megoldották, hogy az anyagmozgatásban, szelektálásban részt vevő gépek, ma már maradékmentesen üríthetők legyenek (11. ábra). Terveznek berendezéseket speciális célokra, például robbanásbiztonsági (ATEX) és EuroNorm előírások betartásával fokozott igénybevételekre.

11. ábra Big-Bag ürítő állvány (ATEX kivitel)

Az RS Bt. ez év januárjától, DryerDoctor Kft. (www.preciziosszaritas.hu) néven működő családi vállalat, vizsgálati, méréstechnikai, és beállítási megoldásaikat önállóan fejlesztették, egyik termékük, a szárítás folyamatát adatok alapján optimalizáló rendszer. A megfelelő szárító beállításra irányuló módszerüket több, mint 80 üzemben alkalmazták, 16 000 darabot is meghaladja a felszerelt érzékelők száma (https://youtu.be/Btstx_SVXeE). Húsz különböző műszaki megoldású szárító jellemző mérési adatait és tapasztalatait használják a szárítási folyamat optimalizálásához. Mivel az érzékelők a szárítózónában pontosan beazonosítható helyen vannak, vizsgálható, hogy a mért érték illeszkedik-e az optimálisként feltételezett, 50 °C-nál alacsonyabb maghőmérsékletre. A szemestermény-szárítók optimális működésének feltételei:

  • A szárítóközeg homogén hőmérsékletű legyen a szárítózóna teljes felületén
  • A légsebesség azonos legyen a szárítózóna teljes felületén
  • A termény haladási sebessége azonos legyen a szárítózóna keresztmetszetében minden ponton
  • Nem lehet nagyobb a vízelvonás sebessége a mag vízleadó képességénél
  • A légsebesség nem hozhatja lebegésbe a magot

Először felmérik, hogy alkalmassá tehető-e a meglévő keresztáramú, aknás szemestermény-szárító a precíziós szárítás feltételeinek megfelelő üzemvitelre. Ha igen, akkor a konkrét mérések alapján elvégzik a megoldástól függően 20-30-40% energiamegtakarítást nyújtó, műszaki beavatkozást (https://youtu.be/U5HVtX1uf88). A „Videokontroll” szárító felügyeleti rendszer: biztonság, három év garancia, bevált technológia, amivel a tűzveszély csökkenthető és kockázatos helyzetek is megszüntethetők. A szárító felügyeleti rendszer a teljes szárítózónát kontroll alatt tartja, a mért értékeket tízpercenként rögzíti, a maghőmérsékletet a szárítózóna teljes felületén, a monitoron megjeleníti. A rögzített adatokat interneten is továbbítja a partnernek, így akár telefonon, tableten, vagy számítógépen egyaránt kontrollálható a szárítás folyamata. A teletöltött szárítóban a termény haladásának megfelelő sebességét, azaz a szárítózónában tartózkodás idejét az ürítőszerkezet beállításával szabályozzák, az optimális és egyenletes maghőmérséklet érdekében (12. ábra)

12. ábra Már optimalizált szárító, 468 érzékelő adatait lájuk, felül a betöltött nedves kukorica hőmérséklete 22 °C, a szárítózóna aljára érve a kukorica maghőmérséklete 42-43 °C

A vezérgép (szárító) beállítása után a teljes technológiai sor optimalizálásával további eredmény érhető el, akár az évente szárítható termény mennyiségét is jelentősen növelve. Mivel a szárító és a hozzá kapcsolt technológia beállításánál a szárított termény jellemző igénye játszik szerepet, ezért különböző fajok (a gabonákon kívül az olajos magvak is), sőt fajták, vagy akár az egyes évjáratok (csapadékos, aszályos) közötti eltérések is kezelhetők (https://www.facebook.com/agroinform/videos/255237285442959). Ez a szolgáltatásuk az idén az AGROmashEXPO 2021 kiállítás innovációs különdíját nyerte el.

A drága termény tárolására az egyik legjobb megoldást az automata vezérléssel ellátott szellőztethető padozatú silók kínálják, melyek generál-kivitelezését a Seed-Imex Kft. végzi (www.seedimex.com). A klíma változásával az okszerű szellőzés jelentősége tovább nő, mivel manapság előfordul, hogy október végén 28 0C-os nyárias melegben aratunk kukoricát. Szárítás után a környezeti levegő hőmérsékletére hűtött termény, a magas érték miatt, hosszú távú tárolásra alkalmatlan állapotban (2. ábra) kerül be a terménytárolóba, ezért annak hűtését meg kell oldani. A vállalat a szellőztetésre nem egyszerű hőmérséklet alapú vezérlést alkalmaz, hanem a környezeti levegő páratartalmát is figyelembe vevő, az egyensúlyi nedvességtartalom (1. ábra) alapján kalkuláló rendszert (13. ábra). Ezzel elkerülhető a túlszárítás miatti veszteség, valamint az ősszel nem ritka nedves szellőztető levegő által kialakuló gombásodás (2. ábra)

13. ábra: Az automata szellőztető rendszer felépítése

Fontos, hogy a tárolt termény minőségének esetleges romlásáról is mielőbb tudomást szerezzünk, hogy megfelelő korai beavatkozással a veszteséget elkerüljük. A termények rossz hővezető képessége miatt a hőmérséklet ellenőrzése (melegedés detektálása) nem alkalmas az állagromlás jelzésére. A legkorszerűbb megoldás erre a szén-dioxid koncentráció mérése, mivel a nemkívánatos biológiai folyamat ezt a gázt termeli. A szén-dioxid gáz viszont gyorsan terjed a terményhalmazban, ezért a tároló cellában akár egyetlen érzékelő elegendő, hogy a tárolótérben kialakult problémás folyamatok gyakorlatilag órákon belül észlelhetők legyenek (14.ábra).

14. ábra: A szén- dioxid koncentráció emelkedése a jelzi leghatékonyabban a nem kívánatos biológiai aktivitást

A Seed-Imex Kft. által forgalmazott iGrain terményellenőrző rendszer és szellőztető vezérlés egyedi adottságokra és igényre szabható. A rendszer a termény automata szellőztetésén felül, a mért paraméterek alapján, a tárolhatóság szerint, rangsorolja az egyes silókat a lehetséges tárolási idők szerint (15. ábra).

15. ábra: Az iGrain terményellenőrző rendszer mobil applikációjának képernyőképe. A beavatkozást igénylő siló legfelül.

A gabona útjának első állomása, a betakarítás után, a beszállított tétel mennyiségének (mérlegelés) és minőségének megállapítása. A minőség szerinti szétválogatásra, és ezáltal többlet-bevétel elérésére, csak akkor van lehetőség, ha rendelkezünk megfelelő mérési pontosságot biztosító gabonaelemző műszerrel. Az Infracont Műszeripari Kft. (www.infracont.hu) ilyen NIR gabonaelemző műszerek fejlesztésével, gyártásával és szervizelésével foglalkozik már 30 éve, a világ mindössze 10 műszergyártójának egyikeként. Hozzávetőlegesen 1000 készülék üzemel a világ számos országában.

A magyar fejlesztésű Infracont XGrain és SGrain gabonaelemző készülékek (16. ábra) mindössze 1 perc alatt megmérik a gabonafélék beltartalmi paramétereit, ill. az XGrain modell a hektolitersúlyát is. https://www.youtube.com/watch?v=Daaq3WIY6Y0         

16. ábra: Infracont XGrain és SGrain gabonaelemző készülék

Mindkét modell a legpontosabb mérést biztosító ún. optikai rácsos monokromátorral van felszerelve: az Infracont SGrain az egyetlen hordozható gabonaelemző a piacon, amely ezt a technológiát alkalmazza. https://www.youtube.com/watch?v=FXZHNgqJunU

A készülékeik fontos előnye az állandó internetkapcsolat lehetősége. A készülékek az Infracont InfraCloud nevű, felhő alapú alkalmazáshoz csatlakoznak, ahova feltöltik a mérési adatokat, így azokat a műszer tulajdonosai meg tudják tekinteni és le tudják tölteni. A rendszer távdiagnosztikára és bizonyos szerviz tevékenységek távoli elvégzésére is lehetőséget ad. A fejlesztés főbb irányai (csakúgy, mint minden egyéb gyártó esetében), egyrészt a mérési pontosság további növelését célozzák, mind hardver és elektronika, mind a kalibrációk tekintetében, másrészt az InfraCloud applikáció funkcionalitása is folyamatosan bővül.

Cikkünkben a mezőgazdasági gépészet egyik legszélesebb területén elért hazai fejlesztések kis szeletét tudjuk bemutatni. A felsorolt vállalatok mindegyikének termék palettája jóval nagyobb, valamint általában szervízeléssel, felújítással, alkatrészek forgalmazásával és gyártásával is foglalkoznak. Biztosan minden feladatra találunk műszaki és finanszírozási megoldást a gyárak, valamint a Takarékbank Agrárcentrum honlapjain, illetve az ott található szakértőktől.

* MNB NHP Hajrá forrású hitel igénybevétele esetén meg kell felelni az MNB NHP Hajrá Terméktájékoztatóban foglaltaknak is a termékfeltételek mellett. Az NHP Hajrá Hitelprogram részletes feltételeit a Magyar Nemzeti Bank weboldalán (https://www.mnb.hu/monetaris-politika/novekedesi-hitelprogram-nhp) elérhető Terméktájékoztató tartalmazza. A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül a Ptk.6:64§-a szerinti ajánlatnak, nem jelent a Hitelintézet részéről szerződéskötési kötelezettséget. Az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel Plusz részletes feltételei megtalálhatóak a Vállalkozások számára nyújtott hiteltermékek Általános Szerződési Feltételeiben és a Vállalkozói Hitel és Garancia Ügyletek elnevezésű Hirdetményben. (https://takarekbank.hu/uzleti-ugyfelek/hirdetmenyek-szabalyzatok)