Szálastakarmány készítés

Hazai műszaki, technológiai fejlesztések a jó minőségű szálastakarmány termelésben

Minden gazdasági állatfaj takarmányozásában szerepet játszik a nyersrost-tartalom, azonban a ló a szarvasmarha és a kiskérődzők esetében meghatározó jelentőségű a jó minőségű szálas – „tömegtakarmány”. Az összetett gyomrú haszonállatoknál a fermentációs folyamatok és a bendőmozgás megfelelő kialakulásához, struktúrával bíró (megfelelő hosszúságú) szálas rost szükséges. Minőségi szempontból az emészthető rost tartalom, valamint az összetétel, az aminosavak eloszlása és mennyisége játszik meghatározó szerepet. Ezeket a szálastakarmány jellemzőket megfelelő technológiákkal és gépekkel biztosítani tudjuk, növelve a tej és a hústermelés hatékonyságát.

A zöldtakarmány emészthetősége a legjobb, azonban a nagy területigény miatt a legeltetéses állattartás ma elsősorban a húsmarha és a kiskérődzők esetében jellemző. A jó minőségű réti fű rendszeresen karbantartott, felújított (felülvetett), levegőztetett, megfelelően táplált gyepeken termelhető. A gyepterület egyengetése, a felfagyások, vakondtúrások stb. felszámolása, az elszáradt növényi részek eltávolítása, a filcesedés felszakítása a legegyszerűbben boronálással végezhető. Ehhez a Kálnai és Társai Bt. (https://kalnai.hu) akár 5m-es, hidraulikusan összecsukható keretbe függesztett, a gyepkultúrához illeszkedő, „hagyományos” merev fogú boronatagokból álló munkaeszközt fejlesztett. A tagok független felfüggesztése lehetővé teszi a jó talajkövetést és a terhelő súly beállítását. A vállalat 1,4 m munkaszélességű gyepszellőztető hengerét (1. ábra) leginkább tavasszal, a fű növekedésének megindulásakor használják. A forgó kések belehatolnak a talajba, majd kijövetelkor egy hasítékot hagynak maguk után. A kés elvágja a fűszálak gyökereit, ezáltal intenzívebb növekedésre készteti azt, miközben a gyökérhez több oxigén jut. A mélyedés alkalmas a víz, a tápanyagok összegyűjtésére, a talaj levegőztetésére, a nedvesség gyökérzethez való juttatására. Az eszközzel gazdaságosan, nagy terület-teljesítménnyel lehet dolgozni.

1. ábra Függesztett gyepszellőztető henger munkája és kialakítása, félig-függesztett gép, burkolat nélkül. (működés közben: https://www.kalnai.hu/video/gyepszellozteto.mp4)

A vállalat messzemenően kielégíti a gazdálkodók igényeit a kialakítás és a méret vonatkozásában, ilyen hatásra készült a gép félig függesztett kivitelben is (1. ábra, jobb oldal).

A Güttler Kft. (www.guttler.hu ) gyepmegújító és zöldítési technológiája, a GreenMaster termékcsalád (2. ábra), modulárisan kapcsolt gépeket egyesít, amelyet – az igényeknek megfelelően – több variációban lehet használni. A GreenMaster borona simítóval és aprómag (talajhajtású, mechanikus) vetőgéppel a vakondtúrások és talajegyenetlenségek elsimítását, valamint a vetőmagok kijuttatását végzi. Felszakítja a lenemezesedett gyepréteget, így szellőztetve a növényzetet, a talajt a magágy mélységig fellazítja. A kapcsolt Güttler henger felel a talaj visszatömörítéséért, a magok beágyazódásáért a magágyba, valamint a növények bokrosodásáért, ami elengedhetetlen a gyors és robbanásszerű fejlődéshez. A géprendszer sokoldalúságát az is bizonyítja, hogy más területeken, kultúrákban is alkalmazható, például nyári időszakban zöldítés vagy köztes növények vetésére. Az egymenetben elvégzett magágy készítés, vetés és visszatömörítés jelentősen csökkenti a zöldítő növények termesztésének költségeit. A henger, önállóan használva szintén többcélú, alkalmas a tavaszi bokrosító hengerezés elvégzésére, vetés utáni hengerezésre, a talaj lezárására, rögtörésre. Többfunkciós gépként gyorsan megtérülő beruházás a gazdaságok számára.

2. ábra Két gyepápoló, felülvető, zöldítő kombináció: GreenMaster 600 (felül) (https://youtu.be/yj_frJb7NEk) és GreenMaster 300 (alul) (https://youtu.be/xI2Ee3GawTw).

Az GreenMaster Alpin változata a traktor jobb súlyeloszlását teszi lehetővé. A GreenMaster borona a gép front hidraulikájára kerül, míg a Güttler henger és a vetőgép a hátsó függesztésre, ezzel segítve a manőverezést a dombos terepen. A Güttler legújabb terméke a ZinkenSaat vetőborona (3. ábra) kialakítás, melynek segítségével a kiszórt magok közel száz-százalékban ki tudnak kelni, elkerülve a költséges vetőmag veszteséget. Az érdekes és sokoldalú géprendszer-építési elvet, gyári információk szerint, a közeljövőben tovább fejlesztik az új egységek megjelenésével! A Güttler Kft. jelenleg 1,5-től 12,4 méteres szélességig kínálja GreenMaster ( https://youtu.be/9tAICsGssww) termékeit, ezzel megfelelő választékot biztosítva a gazdaságok széles körének.

3. ábra Güttler ZinkenSaat vetőborona

A legelőgazdálkodásban jelentős szerepe van a növénytáplálásnak, a kedvező nitrogénfelvétel, valamint a hosszabb lehetséges kijuttatási idő miatt elsősorban a hígtrágya hasznosításnak. Mivel a hatóanyag-tartalom alacsony, nagy mennyiségű hígtrágyát kell elhelyezni, a nitrátterhelésre és az atmoszferikus gázemisszióra vonatkozó előírások betartásával, előnyösen a gyökérzónába injektáltan. Ezt a feladatot a FLIEGL ABDA Kft. (www.fliegl.hu) által gyártott gépek nagy pontossággal valósítják meg. A sokcsöves, csúszócsoroszlyás hígtrágya-kijuttató a felszín alá 2-3cm-el helyezi a trágya-anyagot (4. ábra), elősegítve a jó feltáródást és regenerálódást, a gázemissziók mérséklése mellett. A Fliegl által kifejlesztett speciális adagoló a hidraulikusan állítható keretszerkezeten vízszintesen helyezkedik el. Az adagoló egy nyújtott csigaház alsó részén, a levezetőcsonkok felett 50 f/min fordulatszámmal forgó csigából áll. Ezzel a megoldással egyenletesen adagolva kerül a hígtrágya a kijuttató csövekbe a csatlakozás folyamatos tisztítása mellett. Mivel a csiga felülről nyitott (a nyújtott ház okán), a szerkezet elakadásmentesen tud működni. A csigaházban keletkező felrakódások elkerüléséhez a csiga kb. 40 másodpercenként rövid időre forgásirányt vált. Az adagolószerkezetet üríthető tartály zárja, amelyben a nem kijuttatható szilárd részek (főleg kövek) gyűlnek. A mérettől függően egy, vagy kéttengelyes, széles, alacsony nyomású gumiabroncsokkal ellátott járószerkezetű vontatott hígtrágya-kijuttatók gyepterhelése megfelelő. Egyes típusú egytengelyesek esetében a futómű helyzete vízszintes irányban hidraulikusan állítható. Ezzel a megoldással „szállítási helyzetben” a terhelés nagy része a futóműre, „munkahelyzetben” pedig a traktor vonószerkezetére helyezhető át, kedvezőbb vontatási és gyepterhelési állapotot kialakítva. Egyes típusok teleszkópos tengellyel kérhetők a taposás csökkentése érdekében a széles tartály méretválasztékból (6200-18000 liter között 10 változat), amelyekhez 6-24 méter között 9 méretben kérhetők kijuttató szerkezetek.

4. ábra Egytengelyes Fliegl tartálykocsi (https://youtu.be/IypDSH42FYY) csúszócsoroszlyás terítőegységgel, amely hígtrágyát juttat ki tápanyag utánpótlás céljából.

Az őszi munkákhoz tartozik a gyepterületek tisztító-kaszálása, amelynek célja a sarjú, a legelőkön megjelent cserjék, nagyméretű gyomnövények (pl. parlagfű) irtása mellett a zöld apríték szétterítése, amely „zöld trágyaként” hasznosul. Erre a műveletre az ismert és elismert immáron 50 éves jubileumát ünneplő tradicionális, eredeti Törökszentmiklósi vízszintes vagy függőleges tengelyű szárzúzó és mulcskészítő berendezések alkalmasak. Ilyen eszközöket gyárt, bocsájt ki a volt nagy múltú Szolnoki Mezőgép termékek gyártási jogát megvásárló Agro-Contakt 2000 Kft (www.agrocontakt.hu. A cég szlogenje:” Az eredetit vagy semmit”! A pontos műveleti magasság beállításával biztosítható a kívánt gyep-tisztítás az apríték megfelelő terítése. Rézsűk, töltések, árokpartok tisztítására szolgáló karos hidraulikus szerkezettel felszerelt gépeket is gyártanak. Különösen sík területen jó munkát lehet végezni az RZ sorozatú, függőleges tengelyű szárzúzó gépeikkel, akár 5,5m-es fogásszélességgel. Az új fejlesztésű berendezésnél a túlterheléses meghibásodást nyomatékhatároló akadályozza meg. Az oldalszárnyak hidraulikus felhajtásával az eszköz gyorsan szállítási helyzetbe hozható (5. ábra).

5. ábra RZ sorozat legnagyobb tagja (RZ 5,5 AC) függőleges tengelyű szárzúzó munka- és szállítási helyzetben

(https://www.facebook.com/agrocontakt2000/videos/659360058030950/?t=25)

A mezőgazdasági termelők körében jól ismertek még a KomáromiGép Kft (www.komaromigep.hu) termékei. A vízszintes tengelyű szársértőket különböző méretben gyártják, 3 m felett osztott kivitelben. A KG sorozatú gépeik legutóbbi fejlesztése 6m munkaszélességű, szállítási helyzetben a két szárny hidraulikusan felhatható (6. ábra). A gépek tengelyein a csuklós Y késeket kis osztástávval szerelik, a forgórészt gondosan kiegyensúlyozzák. A Komáromigép szárzúzói készülhetnek Y vagy kalapácskéssel egyaránt.

A munkaszélesség 1.8, 2.0, 2.4, 3.0, 4.6 és 6 méter között válaszható. A pontos járásnak köszönhetően két sor ellenpenge tudja az aprítás hatékonyságát növelni. A gyár a forgórészek dinamikus kiegyensúlyozását a használatban lévő gépeiknél is elvégzik, a kopásból, törésből fakadó káros rezgések elkerülésére. Precíz megoldás a gép középrészén elhelyezett, hidromotorral hajtott függőleges tengelyű szárzúzó, amely a két zúzótengely között kihagyott részt munkálja meg.

6. ábra A KG 600 vízszintes tengelyű szárzúzó munka- és szállítási helyzetben

(https://youtu.be/9YHyhWmMt7c)

A gyár új fejlesztésű KRZ3 típusú függőleges tengelyű szárzúzójánál a rotor fordulatszám növelésével értek el hatékonyabb munkát. A két csuklós Y késsel szerelt rotor közel 3m szélességben dolgozik.

A legeltetés esetén biztosítani kell a téli takarmányt, az intenzív tejtermelő tartástechnológia pedig azonos összetételű takarmánykeveréket igényel (Total Mixed Ration, TMR takarmányozási rendszer). Említettük, hogy a legjobban felvehető rost tartalommal a zöld szálastakarmány rendelkezik, viszont ezt egész évben nem tudjuk biztosítani. Ennek a problémának a megoldására a Mezőgazdasági Gépesítési Intézetben a zöldtakarmány mesterséges, szabályozott körülmények között megvalósuló termeléséhez végeztek kutatásokat. A kidolgozott eljárással, hidropóniás módszerrel, zárt térben 6-8 nap alatt értek el megfelelő zöld állagú búzanövényt (7. ábra). A temperált, megfelelően szűrt és csírátlanított víz keringetésével, mesterséges megvilágítással, szellőztetéssel és hőmérséklet szabályozással megvalósult műszaki megoldás lehetőséget teremt üzemi zöldtakarmány-termelés megvalósítására.

7. ábra Hidropóniás kísérleti berendezésben előállított zöld búzanövény, vastag gyökérzet (7. nap)

A frissen kaszált szálastakarmányt nem tudjuk gazdaságosan jól tárolni, az állagát megőrizni, tehát „tartósítanunk” kell, amely a széna, a szenázs és a szilázs készítéssel valósítható meg (a termikus megoldásokkal pl. lucernaliszt készítéssel cikkünkben nem foglalkozunk).

A szalma, a teljesen kiszárított növényi szálas anyag, általában a learatott gabonanövény szára. Takarmányozásra kevésbé, általában almozásra használjuk teljes, vagy aprított állapotban.

A szálastakarmány készítés „induló” művelete a betakarítás, kaszálás. A réti füvek, szálas takarmánynövények kaszálására szolgálnak az Agro-Contakt 2000 Kft RK sorozatú hátsó függesztésű rotációs kaszái. A sorozat kisebb tagjai két jobbra vágó dobbal rendelkeznek, amelyek maximum 2,1 m munkaszélességben dolgoznak.

A nagy áteresztőképességű, négy dobos kivitelű kasza (RK 320) esetében különösen fontos a jó talajkopírozás, minimális tarlónyomás mellett. A rugós kiegyenlítéssel és paralelogramma felfüggesztéssel rendelkező vontatott kivitel 3,25 m munkaszélességgel dolgozik (8. ábra). A gép ütközés-biztonságát, kiemelését és szállítási helyzetbe fordítását a hidraulikus működtetésű vontatószerkezet biztosítja.

8. ábra Négydobos RK320 típusú rotációs kasza (https://youtu.be/d9Ve3R7ZYfk)

A széna készítésénél a lekaszált szálastakarmányt (75-80% víztartalom) hagyják renden megszáradni 18-22% nedvességtartalomig. Ezt a folyamatot a lehető legrövidebb idő alatt célszerű elvégezni a veszteségek csökkentése (pl. csapadék kilugzó hatása, napsugárzás okozta beltartalom veszteség) miatt. A szűk rendre vágott szálasanyag sodrásával (a levegővel jobban érintkező részek változtatásával) valamint a rend terítésével (a kitettség növelésével) szabályozhatjuk a száradási folyamatot.

A levágott szálastakarmány, elsősorban a réti fű renden történő szárításának olcsó és nagy teljesítményű eszköze a csillagkerekes rendsodró. A Sokoró Kft (www.sokoro.hu) által gyártott munkaeszközzel, a porszennyezés elkerülése miatt, elsősorban mikródomborzattól mentes területen lehet jó minőségű munkát végezni. A felhasználóbarát konstrukció a jó kivitel, a beállított irány tartását biztosító tömeg, keretszerkezet és futómű lehetővé teszi a kényes üzemeltetést (9. ábra).

9. ábra SOKORÓ RSV-701Q, RSV-702Q csillagkerekes rendsodró

(https://youtu.be/viYsDdNMjCc)

A McHale Hungária Kft. (www.mchale,net) Magyarországon is fejlesztett gépe az R68-78 nevű iker-rotoros, középrendképző (https://youtu.be/LZiXUpdHYx8) kedvezőtlenebb területen is jó munkát végez. A rotorok alatt elhelyezett 6 db tandem talajkövető kerék, az állítható vezérlőpályán mozgatott villák kíméletes rendkezelést végeznek, jó talajkövetés mellett. A munkaszélesség, hidraulikus állítással, 6,8–7,8 (RS62-72 esetén 6,2-7,2) méter között a traktor kabinból változtatható. A kormányzott hátsó kerekek, a könnyű rotor magasságállítás, és a forgó részek gyors, sorvégi hidraulikus kiemelése könnyű és egyszerű kezelést biztosítanak (10. ábra)

10. ábra McHale középrendképző

A pillangósok, a lucerna esetén a renden történő szárítás, majd begyűjtés nagy levélpergéssel (veszteséggel) jár, ezért különösen fontos a száradási idő csökkentése. Ez lehetséges szársértő alkalmazásával, illetve a nagyobb nedvességtartalommal begyűjtött takarmány környezeti (vagy előmelegített) levegővel történő szellőztető-szárításával.

Az Ádám és Társa Kft (www.adamestarsa.hu) a csúcsminőségű szálastakarmány technológiájának fejlesztésével foglalkozik, a betakarítástól a feldolgozásig, figyelembe véve a gazdaság tartástechnológiáját, valamint a termelés genetikai adottságait. Koncepciójuk szerint a minőség már a betakarításkor eldől: alternáló kaszák (pl. HoneybeeST21) alkalmazásával lehetőség nyílik olyan tarlómagassággal dolgozni, mely biztosítja a földdel való szennyeződés elkerülését. Erre garanciát az igények, valamint adottságok figyelembevételével, a HoneyBee, a Roc, vagy épp a Clim Air gépeivel kialakított „gazdaságra szabott” technológia adja a betakarítástól a tartósításig. A szuper minőségű lucerna széna keresett export termék, amelyhez megfelelő kondicionálás, segítségével juthatunk. A vállalat komplett feldolgozó, szárító (11. ábra) egységek kivitelezésével is foglalkozik (Tubeline 7500T kondicionáló, Roc széria, Scolari és Clim Air gyártmányú szénaszárító berendezések)

11. ábra Scolari szárító és a kész végtermék

A szenázs fűfélékből vagy pillangósokból, tehát fehérjében gazdagabb növényekből olyan mérvű fonnyasztás után anaerob erjesztéssel előállított takarmány, amikor az erjesztéshez nincs szükség adalékanyagokra (a jellemző nedvességtartalom fűfélék esetében 35-40%, a lucernánál 40-50%). Az eljárás tehát „átmenet” a szilázs készítés felé, ezért a megfelelő tömörítést és légmentességet biztosítani kell. A bálázási folyamat előtti szeletelés megoldása, valamint a bálák fóliával történő csomagolása tette lehetővé a jó minőségű szenázs viszonylag egyszerű készítését.

A széna és a szenázs készítésének alapvető fontosságú eszköze a bálázógép. A szálastakarmány betakarítás, terményszállítás műveletéhez szükséges gépeket gyárt az ír McHale cég. A magyarországi gyárban készülő hengeres bálázói mellett az utóbbi években bővült a termékkör, lefedve így a takarmánybetakarítás teljes folyamatát. Korábban a bálacsomagolók, hengeres bálázók, bálabontók és a bálák mozgatásához, szeleteléséhez szükséges adapterek fejlesztésére, gyártására specializálódott cég kínálatában mára a tárcsás fűkaszák és rendkezelők is megtalálhatók. Az élvonalban járó gépek minőségükkel, teljesítményükkel, értékállóságukkal a világ több mint 55 országában bizonyítottak, mely előnyöket számos hazai gazdálkodó is tapasztalja és alátámasztja. A termékkínálatban szereplő hengeres bálázók egyaránt készülnek változókamrás – McHale V6 sorozat (12. ábra) – illetve fixkamrás – McHale F5000 sorozat (https://youtu.be/TZ06_YfKxGQ) – kivitelben.

12. ábra McHale V6750 változókamrás (https://youtu.be/pk2wh1BZzgs) hengeres bálázó

A bálázók kialakításuktól és felszereltségüktől függően többnyire mindenféle termény bálázására alkalmasak, legyen az széna-szalma, szenázs vagy akár kukoricaszár. A gépek műszaki tartalmát tekintve a McHale bálázók alapfelszereltsége úgy van összeállítva, hogy azok hosszú évekig, magas bála-darabszámban alkalmasak legyenek nagy tömörségű bálák készítésére, minimális karbantartás-igényű üzemeltetés mellett. Ezeket szolgálják azok a részletek, mint például az automatikus olajozás, kenhető csapágyak, robosztus hajtásrendszer, melyek elengedhetetlenek a tökéletes működéshez. Fontos szempont a felhasználóbarát működtetés, ezért a traktorkabinba helyezhető, egyszerűen kezelhető, elektronikus vezérlőegység, kényelmes irányítást és számtalan beállítási lehetőséget biztosít a gépkezelő számára. Minden McHale bálázó alapfelszereltsége az úgynevezett DropFloor – eltömődésgátló – rendszer, amely az esetleges eldugulásokat, – „bemackózásokat” – juttatja tovább a bálakamrába a továbbító rész alsó fenéklemezének lenyitásával. Ennek működtetése szintén egyszerűen és kényelmesen, a traktorkabinból hidraulikusan történik, gyorsan megszüntetve az eldugulást

Az elmúlt évek csapadékos időszakai beigazolták, hogy a bálacsomagolás útján, a veszteségek minimalizálása mellett jóval értékesebb takarmány állítható elő, szemben a szénakészítéssel. Ehhez kínál bálacsomagoló gépeket a McHale, melyekkel optimális időben, hatékonyan, üzembiztos körülmények között lehetséges kiváló minőségű takarmányt készíteni. A hazai viszonylatban jellemzően a bálák csomagolása a végső tárolási helyükön – például a telephelyen – történik, ehhez optimális választás a McHale 991LBER hengeres bála-csomagoló (13. ábra).

13. ábra McHale 991Bhengeres bálacsomagoló (https://youtu.be/j9ieCCxRbyo)

A gép vezérlése egy elektromos kezelőegységen keresztül történik. A zöld bála csomagolóasztalra történő felrakását követően a csomagológép automatikusan végzi el a teljes műveletet, a fólia felhelyezését, elvágását és megtartását, valamint a bála leürítését. A művelet indítása egy távirányítóval is történhet, így a „rakodós” egy személyben végzi a bálák rakodását, csomagolását és kazalozását.

A szálastakarmány betakarításhoz közvetve kapcsolódnak a bálák felhasználását megkönnyítő, bálabontó gépek és bálaszeletelő adapterek. A McHale C4 sorozat bálabontói egyaránt alkalmasak száraz anyagok kifújására, például almozáshoz, de szintén alkalmasak a nedves anyagok, szenázs bálák kiosztására is (14. ábra).

14. ábra A McHale C460 bálabontó, kijuttató kocsi (https://youtu.be/b3S6L6gQuSw)

A gépek zavartalan működéséhez nélkülözhetetlen a gyors és biztos szerviz- és alkatrészellátás. Erre ad biztosítékot a hazai gyártóbázis támogatása. A magyarországi gyár szívesen veszi a közvetlen mezőgazdasági termelői érdeklődést, örömmel konzultál a fejlesztés érdekében.

A szilázs (tejsavas anaerob erjesztéssel készített takarmány) egy menetben, betakarítás utáni nedvességtartalommal készül. A megfelelő tömörséget és a légmentességet biztosítani kell, ezért a szecskázás nem kerülhető el, amelyet közvetlen vágószerkezettel, vagy rendről felszedő adapterrel járva szecskázó gép (silózó) végez. A Hevesgép Kft (www.hevesgep.hu) által gyártott univerzális szálastakarmány felszedő adapter család (15. ábra) a megfelelő kapcsolókerettel szerelve kompatibilis valamennyi önjáró szecskázógéppel (Claas, John Deere, New Holland, Krone, Fendt, stb…).

15. ábra A Hevesgép rendfelszedő adaptere szállítási és munkahelyzetben

(https://youtu.be/dcPY6qTp7JE)

 Az összecsukható kivitel előnye, hogy felszerelt állapotban közúti közlekedésre alkalmas munkapozícióban a silózó által szállítható, a munkaterületre érve a gép a fülkéből irányíthatóan szétnyílik: egy összehangolt hidraulikus rendszerrel nyitható-csukható. Jelentős idő takarítható meg, nincs szükség a vontatási helyzetből történő átállásra. A fix kivitel legkisebb tagja munkapozícióban alkalmas közúti közlekedésre. A nagyobb fix kivitelű gépek közúton szállítókocsival hordozhatók. A család 3-5 méter közötti munkaszélességű gépekből áll. A nagyobb szélességű gépek előnye, hogy alkalmasak akár 3 rendre kaszált szálasanyag felszedésére is, így nincs szükség a kaszálást követő rend szűkítésre.

A váz alatt lévő állítható acélkerekek a szélsőséges talajviszonyokon is helytállnak. A talajkövetést alapvetően csúszó-talpak segítik, de a gép kapható oldalkerekes kivitelben is. A lekaszált szálastakarmányt vezérelt rugós ujjak veszik fel a talajról, majd a behordócsiga középre tereli az átadónyílás felé. A takarmány egyenletes áramlását a terményleszorító és a védőháló segíti. A hajtáslánc megfelelő védelemmel, nyomatékhatárolókkal rendelkezik. A
gépet üzem közben a videón mutatjuk be: https://youtu.be/dcPY6qTp7JE.

A betakarítás után alkalmazandó tartósítási technika egész évben biztosítja az állomány szükségleteit, legyen az szálas- vagy szemestakarmány. A tartósítással a takarmányokat a növényi légzés táplálóanyag-veszteségétől, valamint a mikrobás romlástól kell megvédeni. Ennek egyik módja az erjesztés, ami a gyakorlatban silózás néven vált ismertté. Az anaerob körülmények megteremtésével leáll a növényi légzés, és elkezdődik a tejsavas erjedést előidéző mikrobák elszaporodása. Ezzel olyan szintre csökken a takarmány pH-értéke, amelyen a káros mikrobák, sőt maguk a tejsavtermelő baktériumok sem tudnak már tevékenykedni. Az eljárással hosszú időre konzerválható a takarmány, minimális a tálpálóanyag-veszteséggel (pl.: nagyobb mennyiségű karotin őrizhető meg).

Lehet készíteni jó minőségű szilázst zárt, jól tömöríthető tér (pl. silótorony, falközi silótároló) nélkül?

Erre a kérdésre ad válasz a Hevesgép Kft.: a saját fejlesztésű silófóliatöltő gépei a szálas- illetve szemestakarmányok vonatkozásában egyaránt használható jó minőségű silózott takarmány készítésére (16. ábra).

16. ábra A Hevesgép fóliatömlőbe töltő gépe szilázs készítéshez

A vontatott kivitelű, TLT maghajtású gép alkalmas, szálas és tömegtakarmányok, szecskázott anyagok, illetve melléktermékek fóliatömlőbe töltésére. A kialakított forma kettős követelményt elégít ki: a művelet és a szállítás igényeit. A termény fogadására egy előtároló garat szolgál. A takarmányt nagy teljesítményű, kopásálló fésűs-rotoros présegység tömöríti a speciális fóliatömlőbe. A takarmányhalmazok bontását hidromotor hajtású oszlatóhenger végzi. A fóliatömlő felhelyezése egy speciális tartóval és kézi működtetésű, forgatható emelőszerkezettel történik. A silófólia tömörsége hidraulikus fék működtetésű feszítőrendszerrel állítható, melynek része a fóliatömlő végén fixen elhelyezett kötélhálós keret, drótkötél, féktárcsa, hidraulikus féknyereg és mérőóra.

Az anaerob környezetben tartósított takarmány hónapokig tárolható, csak a szükséges etetési mennyiséget kell kivenni. Garantált a takarmány tápanyag és energiatartalmának megőrzése tökéletes íz és emészthetőség mellett, mely jobb hasznosulást eredményez az etetés során. A technológia gazdaságos: nincs szállítási, szárítási és kezelési költség, a betakarítás időpontjának megválasztása rugalmasabb, jobban tervezhető. A mobil rendszer miatt a silózás helye tetszőlegesen megválasztható és könnyen lehet az állatállomány létszámához, és az aktuális termésmennyiséghez alkalmazkodni.

A gépről készült bemutató: https://youtu.be/4BUIpWe3zA4

A Mezőgépgyártók Országos Szövetségének Tagvállalatai (www.megosz.eu) folyamatos gépfejlesztést végeznek az egyetemekkel kutatóintézetekkel együttműködve. A hazai mezőgazdasági gépgyártók számára fontosak a felhasználók, a mezőgazdasági termelők új megoldásokra, gépfejlesztésekre irányuló javaslatai.

A Takarékbank Agrárcentrum (https://takarekbank.hu/agrarcentrum) elemzői a következőkben hangsúlyozták a megfelelő takarmányozás eredményre gyakorolt hatását, valamint a karbantartott gyep/legelő biológiai, zöldítés értékét. Utóbbi, szemben a szántóföldi művelési ággal, a legtöbb évben jellemzően forgatás nélküli talajművelést jelent. A talaj biológiai értékét ezáltal jelentősen növelve több széndioxidot tud megkötni és a klíma célokat is szolgálja, amit a 4 az 1000-ből nemzetközi kezdeményezés is célul tűzött ki (https://www.4p1000.org/). Az egyre kiszámíthatatlanabb és gyakoribb aszályos időszakok miatt is fontos, hogy tudatosan, a megfelelő gépekkel történjen a gyep/legelő karbantartása. Ezzel ugyanis a hozamok megtarthatóak, növelhetőek. A megfelelő betakarítás, feldolgozás és tárolás mind jelentősen hozzájárulhat a takarmányozás, állattartás fajlagos hozamainak javulásához. A hazai gépgyártók és forgalmazók révén manapság már minden munkafázishoz elérhető gépi megoldás. Mindez nem csak a beruházó gazda számára előnyös, de – a gépek finanszírozása – a bank vonatkozásában is biztonságos! A finanszírozáshoz segítséget nyújthat a Takarékbank Agrárcentrumokban elérhető Agrár Széchenyi Beruházási Hitel+ (ASZB+), amely fix kamatozású és támogatott (https://takarekbank.hu/agrarcentrum/agrar-szechenyi-beruhazasi-hitel-plusz), így az ügyfélnek az évi nettó 0,5% kamatteher is rögzíthető, akár a beruházás teljes megtérülési idejének végéig (6-10 év). Amennyiben az ASZB+ hitel feltételeinek a támogatástartalmi korlátok, vagy a már elhasznált krízis garanciakerete miatt nem tud megfelelni egy gazdálkodó, szakértő kollégáink a Takarékbank Agrárcentrumokban országszerte közel 50 helyen kedvező és fix kamatozású lízing finanszírozást is tudnak biztosítani (https://takarekbank.hu/agrarcentrum/lizing).     Jelen tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek. A Takarékbank kölcsön(ök) részletes feltételei megtalálhatóak a bankfiókokban és a www.takarekbank.hu oldalon.